L’Andreu Rami ens proposa fer un viatge en el passat, cap a finals del segle XIX. Concretament, això és el que experimentarem si visitem Carmencita Film Lab, el nou estudi que el fotògraf Martí Andiñach ha obert al barri Gòtic. La seva especialitat són els retrats, però tal com es feien fa 180 anys, amb mètodes tradicionals.
Andiñach treballa la tècnica del col·lodió humit, del 1851. “Per practicar-la avui en dia ho has de fer tal com es feia aleshores, la qual cosa t’implica exactament els mateixos problemes“, explica el fotògraf, que especifica que “el principal, que aquí està la gràcia de la tècnica, és que la gelatina fotogràfica amb la que prepares la placa que serà el futur retrat, si se t’asseca, ja no hi ha foto i només tens 20 minuts“.
La tècnica del col·lodió humit
El jove artista diu que la gràcia pels qui van a retratar-se al seu estudi és que “poden veure tot aquest ritual“, que inclou la preparació de l’espai i de l’emulsió fotogràfica: “La sensibilitzem a la llum en un bany de plata durant tres minuts, llavors ja amb la llum vermella preparem el xassís, carreguem la càmera i disparem i tornem al laboratori a revelar”. Una manera de fer que va caure en desús a partir del 1880, quan Kodak va descobrir el gelatinobromur, el component principal dels carrets fotogràfics que coneixem de tota la vida.
Un moviment internacional
Segons Andiñach, l’interès per aquestes tècniques prové d’un moviment que va néixer fa entre cinc i 10 anys als Estats Units i que es va estendre per tot Europa: “A molts fotògrafs ens afartaven els ritmes frenètics del digital, la immediates i la gran quantitat de fotos i hem anat descobrint aquestes tècniques històriques“. Assegura que “n’hi ha moltes que s’estan posant de moda, però aquesta en particular té molt d’espectacle, té molt de visual”.
Bon moment per la fotografia
L’obertura d’aquest nou estudi arriba en un moment bonic per a la fotografia, a Barcelona. Fa poques setmanes va obrir el Centre KBR, un dels espais expositius exclusivament dedicats a la fotografia més grans de l’estat. A més, en aquest nou centre de la Fundació Mapfre hi ha una de les llibreries especialitzades en fotografia amb un dels catàlegs més amplis i exposicions sobre Bill Brandt i Paul Strand.
A La Pedrera hi ha una altra exposició imprescindible: William Klein. Al Poblenou, s’hi fa l’exposició immersiva Barcelona Memòria Fotogràfica, amb obres de Colita, Joana Biarnes, Català Roca i Miserachs. A l’Arts Santa Mònica es pot visitar una mostra de Gervasio Sánchez sobre activistes pels drets humans a Guatemala i Hondures. I al CCCB, la World Press Photo.