L’inici de la Guerra d’independència de Mèxic al poble de Dolores, el 16 de setembre, és l’efemèride que ha convocat unes 20.000 persones per celebrar al Poble Espanyol la festa El Grito, que es fa a Montjuiïc per sisè any consecutiu. Segons l’organització, és el festival mexicà més important d’Europa i ha aplegat tan públic originari del país americà, com catalans i francesos.

La cerimònia d’El Grito que ha fet el cònsol de Mèxic a Barcelona a les 20 h en punt d’aquest diumenge, i que enguany ha comptat amb la col·laboració del director d’orquestra Luis Cobos,  és el punt àlgid d’una celebració que ha durat tot el cap de setmana. L’organitzen entitats mexicanes i barcelonines com MEXCAT, México Baila o la Associació de Fills i Nets de l’Exili Republicà. El crit és popular perquè l’home que va declarar la independència ho va fer, precisament, cridant “Viva México libre”. Després de la cerimònia ha sonat l’himne mexicà i s’ha desfermat l’eufòria.
Festival Vive México

A la festa, no tot ha estat música, la gastronomia és una de les principals atraccions, així com les parades d’artesania. En total, una trentena d’activitats. L’acte s’emmarca en el festival Vive México que al llarg del mes de setembre ha programat tallers i conferències per apropar la cultura mexicana als barcelonins.

Festival Vive México