L’artista originari de Casablanca Ed Oner ha visitat Barcelona per participar en la tercera edició del Mural/Local i presentar la proposta ‘Carte postal’, que recull diferents retrats veïnals del barri. Es tracta d’una intervenció al mur de 80 m² a l’espai interior de la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda, que data del 1959.

El projecte gira entorn un llibre de postals de Casablanca i Barcelona amb escenes quotidianes reproduïdes des de la visió de l’artista a partir d’una recerca a peu de carrer. La intenció de l’obra és crear un diàleg entre ambdós ciutats a partir de les diferències i les desigualtats que les caracteritzen. Per a conceptualitzar aquest missatge, l’artista posa atenció als lligams que s’estableixen a partir de la roba de segona mà que arriba d’Europa i que passa a ser utilitzada per la gent que la compra als mercats ambulants del Marroc. En aquest sentit, Oner busca crear una reflexió entre les formes de vida i els vincles que, d’una forma o altre, uneixen a les societats del segle XXI.

A més a més, el projecte artístic juga amb el gest d’enviar una postal per correus. Com que és una acció actualment en desús, ajuda a posar en valor temes que tenen a veure amb la globalització de les societats, els privilegis i les desigualtats. Mural/Local es presenta en el marc dels Tallers Oberts de la Festa Major del Poblenou i és una acció impulsada per l’Associació de creació artística Jiser. En paral·lel, s’hi han organitzat activitats com un taller de fanzines per a infants, guiat per l’artista marroquí.

Ed Oner, un referent de l’art urbà al Marroc

Mohamed Touirs, conegut com Ed Oner, és el fundador del primer Meeting of Moroccan Graffiti Writers i per això és un dels pilars importants de l’escena al país nord-africà. Va néixer a Casablanca, ha estudiat disseny gràfic i ha participat en diferents festivals del món grafiter tot i que aquesta estada a Barcelona és la seva primera experiència a Europa.