Els cartells de les Festes de la Mercè són tot un símbol de la Festa Major de Barcelona. Ens han deixat imatges trencadores, originals i també polèmiques; i a través de la seva evolució s’hi pot veure la història de Barcelona. A la Casa dels Entremesos, a la plaça de les Beates, s’hi exposen tots els cartells des del 1951 fins enguany.

“Anunciant la Mercè. Els cartells de la Festa Major de Barcelona 1951-2021” és una mostra per ensenyar de quina manera els barcelonins s’informaven sobre les activitats de la Mercè.

La figura femenina, en els darrers sis cartells

Els cartells expliquen la història de Barcelona, diu Agnès Bartolomé, gestora de la Casa dels Entremesos. En els darrers sis anys, han tingut un denominador comú: la protagonista, en femení. Sigui com sigui, han anat canviant i adaptant-se al context històric.

Els del 1892 i 1902, per exemple, no duien imatges, sinó que el cartell en si —d’uns tres metres— esdevenia el programa de la festa, segons explica la gestora de la federació. També n’hi ha hagut de censurats —en dues ocasions— recorda Bartolomé: el 1992 i el 2010. Alguns, d’autors de renom, i d’altres, d’artistes que s’han donat a conèixer arran de la Mercè.

La Mercè fa 150 anys

L’exposició coincideix amb el 150è aniversari de les festes i pretén ampliar el patrimoni de la federació i poder mostrar la riquesa de l’arxiu. Els cartells els han adquirit, en alguns casos, a través de cessions.

El més antics dels quals disposen són els del 1892, 1902 i 1904. Des d’aquest darrer any i fins al 1951, a l’arxiu històric de Barcelona hi ha pocs cartells. En aquest interval la ciutat viu un seguit de successos històrics que fan que se’n perdi el registre. Per`ò “des del 1951, el cartell ja és un a més a més de la festa”, diu Agnès Bartolomé.