L’actuació dels de la camisa vermella també ha estat marcada per un petit homenatge després de l’entrada a la plaça de Sant Jaume. Els Castellers de Barcelona han fet un pilar de dol en silenci en honor al membre de la colla barcelonina Oriol Martín, més conegut com a Oriolet, que ha mort aquesta setmana als 30 anys.

Durant l’actuació castellera s’han vist dos 2d9fm, castell de gamma extra, que han alçat els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. L’any passat els de la camisa malva van convertir Sant Jaume en una plaça de deu després de descarregar el primer 3d10fm. De la seva banda, els verds, que no actuaven a la Mercè des de 2014, han fet un intent desmuntat del 4d9 net i s’han marcat una fita històrica amb l’onzena 2d9fm. Cap colla havia descarregat mai tantes torres de nou en una sola temporada.

L’actualitat política no ha quedat fora de la diada, amb l’1-O molt present en aquesta Mercè. Els primers clams d’independència han arribat amb l’entrada a la plaça dels Castellers de Vilafranca, quan l’enxaneta ha desplegat una estelada. Uns crits que s’han repetit quan els Minyons de Terrassa han tret una altra estelada després de descarregar al torre de nou amb folre i manilles. Durant la diada, s’han llançat paperetes a l’aire, un gest que ha anat acompanyat per crits de “votarem”. També s’han penjat cartells en alguns balcons de la plaça de Sant Jaume amb missatges a favor de celebrar el referèndum.

Taula de castells i pilars

Castellers de Barcelona

: 4d9f, 3d9f, 5d8 (Tripleta màgica)

Minyons de Terrassa: 3d9f, 2d9fm, 4d9f

Castellers de Vilafranca: 2d9fm, intent desmuntat 4d9, 3d9f, 4d9f