L’Ajuntament de Barcelona està estudiant la possibilitat de traslladar la Biblioteca Vapor Vell a les antigues cotxeres de TMB, ubicades al costat de la parada de metro de Mercat Nou. L’equipament s’ha de traslladar els propers anys a un altre emplaçament per poder créixer ja que s’ha quedat petit. Segons ha explicat a l’emissora Sants 3 Ràdio el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, aquest edifici situat al costat dels Jardins de Sants és l’espai millor situat per acollir la biblioteca.

“Aquest edifici protegit és el lloc idoni per les grans dimensions i per la ubicació”, ha afirmat Serra a la secció mensual ‘El regidor respon’, de Sants 3 Ràdio. Es tracta d’una intervenció prevista per al final del Pla de biblioteques, presentat just aquesta setmana. De fet, el trasllat està previst que passi en el període 2027-2031.

El trasllat depèn de la finalització del pla urbanístic del calaix de Sants

Per poder traslladar la Biblioteca Vapor Vell a les antigues cotxeres de TMB caldrà primer alliberar-ne l’espai interior. Ara mateix l’edifici conté uns transformadors que, segons ha dit el regidor, s’haurien de traslladar a l’Hospitalet de Llobregat. L’operació, però, està vinculada a la tercera fase del pla urbanístic del calaix de Sants, actualment en suspens.

Un edifici embrió del metro de Barcelona

Les antigues cotxeres de TMB situades al costat del metro de Mercat Nou són un edifici d’obra vista d’estil industrial. L’edifici és l’últim vestigi que queda del Ferrocarril Metropolità Transversal, un dels embrions del que avui en dia és el metro de Barcelona, en concret, de la Línia 1.

Aquest servei de ferrocarril es va posar en marxa el 10 de juny del 1926 i el tram inicial cobria les estacions de Catalunya i la Bordeta. L’edifici, que està situat al damunt de la parada de metro de Mercat Nou, no ha funcionat mai com a tal. Fins i tot, ha estat una subestació elèctrica.