La festa de Sant Medir és la més dolça i una de les més nostrades en alguns barris de Barcelona, com ara Gràcia. Però la pandèmia fa impossible que aquest any es puguin repetir les multitudinàries cercaviles als carrers del barri. Però aquest entrebanc no ha arronsat els organitzadors dels actes. Que no hi hagi cavall i caramels al carrer, no vol dir que no hi hagi Sant Medir.

La Federació de Colles de Sant Medir han decidit mantenir els caramels, un dels símbols d’aquesta festivitat. Ara bé, n’han reformulat el repartiment per adaptar-lo a la situació epidemiològica. “En lloc de portar caramels en caixes vam decidir posar-los en bosses i repartir-los en escoles i centres de dia de gent gran“, explica el president de la Federació de Colles de Sant Medir, Josep Antoni Torralba. Repartiran les bosses durant les properes setmanes.

Caramels dins de bosses per un Sant Medir en pandèmia.

Aconseguir caramels en plena pandèmia no ha estat una tasca fàcil. Els organitzadors expliquen que, de normal, llancen unes 45 tones de caramels durant les cercaviles pels carrers dels barris que celebren aquesta tradició. Aquest any, amb empreses en ERTO i amb menys producció, han hagut de reduir la comanda i només n’han reunit 10 tones. A banda, han adquirit 90.000 bosses per omplir-les amb els dolços.

Aparadors i balcons guarnits

Els carrers de Gràcia han perdut gran part de la festa, però passejant encara s’hi pot copsar l’esperit de Sant Medir. En concret, als aparadors d’algunes botigues que han decidit guarnir-les. “A la gent amb la que hem parlat els feia pena que no es pogués celebrar Sant Medir i els feia gràcia veure aparadors decorats”, explica l’Elena Carlavilla. És la propietària de l’òptica Visionlent, situada a la travessera de Gràcia, on hi ha decoracions fetes amb caramels de mida gran i colors vius al costat de les ulleres.

Aparador guarnit de caramels de grans dimensions en una òptica de Gràcia.

Aquesta iniciativa ha estat impulsada per la Federació de Colles de Sant Medir, que ha proposat un concurs de guarniments als establiments. Per a la Jéssica, de la botiga taller Pqno, al carrer de les Tres Senyores, es tracta d’una manera de tenir la festa present. “El Sant Medir que hauria de ser no el tenim, doncs el poso aquí: els caramels, els cotxes, els cavalls, que no perdem la il·lusió“, afirma. En el seu cas, ha recreat la cercavila amb figures carregades de caramels a l’aparador del seu negoci.

Recreació d’una cercavila de Sant Medir en un aparador de Gràcia.

Alguns ciutadans també s’han animat i han guarnit balcons per donar color a un Sant Medir a mig gas. Per al conseller del districte de Gràcia, Ferran Mascarell, aquestes accions defineixen el caràcter del barri i demostren que els seus habitants troben a faltar la festa. “L’han reinventat adaptant-se al que tenim aquest any, la pandèmia, però la festa està aquí i la gent se l’ha feta seva“, ha dit.

Totes aquestes accions mantenen viva una tradició que va ser l’última que es va celebrar de forma multitudinària l’any 2020 abans que es decretés l’estat d’alarma i que s’imposés el confinament domiciliari. Els caramels en bosses i els balcons i aparadors guarnits són el preludi d’un retorn que promet més dolçor que mai el 2022.