Aquest dimarts es lliuren els Premis Ciutat de Barcelona 2019. L’entrega dels guardons ha començat poc després de les 18 h en un acte solemne al Saló de Cent presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, i conduït per la periodista de betevé Núria Dias, que ha presentat les 19 persones, entitats i organitzacions guanyadores. Entre els guardonats hi ha betevé, per la cobertura de les protestes postsentència; els arquitectes del CEM Turó de la Peira, i els artistes Chicuelo i Marco Mezquida.

Pots recuperar el seguiment de la cerimònia, minut a minut, en aquesta mateixa pàgina.

La direcció artística de l’acte va a càrrec de Pep Salazar. Amb motiu de la cerimònia, Playmodes ha creat una performance que consisteix en un projecte d’il·luminació acompanyat d’una actuació musical elaborada amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Mira aquí tot l’acte de lliurament:


__________________________________________________________________________________

Els Premis Ciutat de Barcelona 2019, minut a minut

20.09 – El ball de l’Àliga tanca la cerimònia

Com marca la tradició, el ball de l’Àliga, una de les figures més emblemàtiques de la cultura popular de la ciutat, ha marcat el final de la cerimònia dels Premis Ciutat de Barcelona 2019.

Ball de l'Àliga

20.04 – Colau recorda els presos independentistes

En el tancament de l’acte de lliurament del Premis Ciutat de Barcelona 2019, Ada Colau ha recordat els presos independentistes i ha reblat que “esperem que en la propera edició no hi hagi líders socials a les presons”. En concret, Colau ha recordat Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. En paral·lel, l’alcaldessa ha llançat un missatge contra els discursos d’odi i ha allargat el braç als premiats: “Seguiu creant i inventant per construir una ciutat més lliure i feliç”.

19.57 – Música: Chicuelo i Marco Mezquida

Els dos músics han rebut el Premi Ciutat de Barcelona pel disc ‘No hay dos sin tres’. Han instat el públic del Saló de Cent a “gaudir de la música en directe” i, per això, Marco Mezquida ha reivindicat “tota la gent que lluita per fer música en directe, molts en condicions precàries”.

19.52 – Circ: Blai Mateu

El penúltim guardonat ha estat Blai Mateu, membre de la companyia Baró d’Evel, per l’espectacle ‘Falaise’. Ha protagonitzat un altre dels moments divertits del vespre, quan després del discurs ha oblidat el premi al costat del faristol. Abans, però, ha “defensat el circ com un art noble i d’investigació”, i ha citat Albert Camus, adreçant-se als polítics presents a l’acte: “La veritable generositat amb el futur consisteix a donar-ho tot en el present”.

19.47 – Literatura castellana: Mateo García Elizondo

L’escriptor d’‘Una cita con la Lady’ ha celebrat que “una capital mundial de la cultura” guardoni “la primera novel·la d’un autor llatinoamericà”, que versa sobre les drogoaddiccions i la mort. Per això, Mateo García Elizondo ha recordat que “tots som víctimes de nosaltres mateixos” i s’ha adreçat als que batallen contra una addicció: “El que requereix valor no és morir, sinó seguir vivint”.

19.43 – Literatura catalana: Joan Benesiu

L’autor de ‘Serem Atlàntida’ ha defensat en el seu discurs el paper de la cultura, en uns “temps no especialment bonics” a Europa: “Que Europa no abandoni la cultura”. En aquest sentit, Joan Benesiu ha reblat “que les institucions no abandonin la qüestió de la cultura. No serà la salvació per a tots, però sense això no ens podrem salvar ningú”. L’escriptor valencià ha recordat els qui són “a presó injustament”.

19.40 Arts visuals: Mireia Sallarés

Mireia Sallarés ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona d’arts visuals pel seu projecte Kao malo vode na dianu, una mostra d’”amor a Sèrbia”. L’artista ha recordat tothom qui ha participat en el seu projecte, i ha conclòs l’agraïment recordant “totes les persones implicades en la lluita antifeixista que posen el cos als carrers perquè paraules i accions tan fonamentals com l’amor no ens les explotin fins a buidar-les de contingut”. 

19.37 – Audiovisuals: Dones Visuals

Miriam Porté, Yolanda Olmos i Carla Subirana han recollit el premi en nom del col·lectiu Dones Visuals, per “fer efectiva la presència de dones en el sector audiovisual”. En l’agraïment, Yolanda Olmos (presidenta de l’entitat) ha llegit un document consensuat amb les membres de Dones Visuals que denuncia que ara el món audiovisual “dona la imatge d’homes blancs i heterosexuals”. I ha afegit: “Una sola mirada no és suficient per representar el món, si no es perpetuaran els estereotips”.

19.30 – Assaig, ciències socials i humanitats: Marta Marín-Dòmine

El llibre ‘Fugir era el més bell que teníem’ li ha valgut el Premi Ciutat de Barcelona a Marta Marín-Dòmine. En rebre’l, ha tingut un record per al seu pare (que va marxar de Barcelona pel franquisme) i ha reflexionat sobre Barcelona com a ciutat d’acollida: “Mentre escrivia m’he anat preguntant què és casa. Ha de ser un espai en què reverberin les paraules”, ha dit.

19.27 – Traducció en llengua catalana: Arnau Barios

Arnau Barios ha rebut el premi per la traducció al català del rus del llibre ‘Eugeni Oneguin’, d’Aleksandr Puixkin. Barios, que ha recordat els seus mestres a la universitat, ha protagonitzat un dels moments divertits del vespre, en no recordar algun dels noms en els seus agraïments. Sigui com sigui, Barios ha sentenciat: “Sense els professors no hi hauria ni traducció ni traductors”.

19.24 – Disseny: Sara González de Ubieta

El premi en la categoria de disseny reconeix la investigació en materials i processos de fabricació de calçat, feta per Sara González de Ubieta. La premiada ha defensat “el foment de l’ecologisme i les pràctiques antidiscriminatòries i antiespecistes”. A més, González de Ubieta ha fet un agraïment peculiar: “Vull dedicar aquest premi a tots els individus amb capacitat de sentir”.

19.20 – Dansa: ‘Set of sets’

Juan José Campos, representant dels coreògrafs Guy Nader i Maria Campos (que són de gira per Europa), ha recollit el Premi Ciutat de Barcelona 2019 en la categoria de dansa, pel projecte ‘Set of sets’.

19.17 – Teatre: Silvia Delagneau i Max Glaenzel

Max Glaenzel ha recollit el guardó, que reconeix l’escenografia i el vestuari de l‘espectacle ‘Europa bull’. El premiat ha descrit l’espectacle com una obra “compromesa i lliure”.

19.14 – Cultura popular i comunitària: associació Carabutsí

Els membres de l’entitat Samuel García i Talita Gabarre han recollit el guardó al Saló de Cent, que reconeix la tasca de Carabutsí per preservar i dinamitzar la memòria gitana. “La memòria s’escriu en femení”, ha reivindicat Gabarre, qui treballa per “fer visible la realitat de dones gitanes, emprenedores i que només volen ser escoltades i visibles als espais de participació ciutadana”. 

19.06 – Agustí Duran i Sanpere d’història: Ximena Illanes

La xilena Ximena Illanes és autora del llibre ‘En manos de otros. Infancia y abandono en la Barcelona del siglo XV’. Ha estat reconeguda per abordar la història de l’Hospital de la Santa Creu i la seva acció de protecció de la infància. Illanes, en català, ha celebrat que Barcelona ha estat una ciutat que la va acollir i la “va nodrir de bones idees”. 

19.04 – Sergi Vicente: “betevé és més necessària que mai”

Eva Arderius, directora del ‘bàsics’, ha destacat la feina de “tots els companys” de betevé. “Ens sentim reconeguts a casa nostra”, ha afegit el director d’Informatius, Xavier Muixí, que també ha remarcat que l’equip entén la informació com “un servei públic”. El director de la casa, Sergi Vicente, ha celebrat que betevé és “més necessària i útil que mai”.

19.00 – betevé recull el Premi Ciutat de Barcelona

El director de betevé, Sergi Vicente; el director dels serveis informatius, Xavier Muixí, i la directora del programa ‘bàsics’, Eva Arderius, han recollit el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de mitjans de comunicació per la cobertura de les mobilitzacions postsentència. S’ha valorat “el rigor i la professionalitat” de tot l’equip.

18.58 – Arquitectura i urbanisme: Anna Noguera i Javier Fernández

El jurat ha guardonat els arquitectes del CEM Turó de la Peira per aconseguir uns equipaments públics de qualitat i integrar-los en la “situació urbana complexa” del barri.

L’arquitecta Anna Noguera ha agraït als tècnics de l’Ajuntament haver apostat per un projecte “verd i sostenible”

18.55 – Educació: Mireia Mayoles i Jordi Font

Mireia Mayoles i Jordi Font han recollit el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’educació per l’exposició “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”. Aquesta obra recrea una escola republicana amb mètodes innovadors en un poble petit de Burgos.

La cap de l’Àrea d’Educació i Activitats del Museu Marítim reivindica la figura dels mestres de la segona república com a motor d’una “transformació en una societat analfabeta i sotmesa”. 

18.50Ciències experimentals i tecnologia: Juan Carlos Morales

El guardonat en aquesta categoria, Juan Carlos Morales, ha estat reconegut pel descobriment d’un planeta gegant i gasós al voltant d’una estrella diminuta que planteja escenaris planetaris nous. Morales ha destacat la labor de tot el seu equip investigador. 

18.46 – Ciències de la vida: Ángel Raya i Antonella Consiglio

Ángel Raya i Antonella Consiglio han recollit el guardó en la categoria de ciències de la vida pel seu recent treball d’investigació, que obre noves vies per al tractament del ParkinsonLa investigadora Consiglio s’ha mostrat “molt contenta i emocionada” per aquest reconeixement. 

18.41 – Ciències ambientals i de la terra: Valentí Sallarès i César R. Ranero

Valentí Sallarès i César R. Ranero han recollit el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de ciències ambientals i de la terra pel seu treball d’investigació que analitza l’elasticitat dels materials en el comportament dels terratrèmols.

Sallarès ha agraït a l’Ajuntament “el seu suport a la recerca” en un moment important, ha dit, per a les ciències ambientals davant “la necessitat de cuidar el planeta”. 

18.37 – ‘Babel’, creació de Playmodes Studio 

Abans de presentar els 19 guardonats i guardonades dels Premis Ciutat de Barcelona, Playmodes Studio ha presentat la seva creació ‘Babel’, un projecte basat en el joc de llums.

18.33 – Tres premis dedicats a la ciència

“En els últims 15 anys, Barcelona s’ha convertit en un dels pols de recerca i experimentació científiques més importants d’Europa”, ha dit Cristina Pujades, membre del consell executiu del Consell de la Cultura de Barcelona. En aquest sentit, ha defensat que els Premis Ciutat de Barcelona tinguin tres categories vinculades directament a l’àmbit científic. 

Sobre la cultura, Pujades ha apuntat que ha de ser “crítica, independent i compromesa”

18.28 – Ada Colau: “Calen recursos en cultura i ciència”

L’alcaldessa ha assegurat que les administracions no poden “retallar en cultura i en ciència” i per això ha demanat més recursos a la Generalitat i l’Estat. Colau ha explicat que l’Ajuntament dedica més del 5 % del pressupost municipal a cultura, un “esforç” que, diu, no fan les altres institucions. L’alcaldessa ha defensat Barcelona com a capital cultural i científica.

18.20 – Record a Diana Garrigosa 

Ada Colau ha començat el seu discurs recordant Diana Garrigosa, morta de forma sobtada aquest dilluns. L’alcaldessa l’ha definit com una “gran dona, forta i valenta” i ha volgut dedicar-li l’edició d’enguany dels Premis Ciutat de Barcelona. “Aquesta ciutat no t’oblidarà mai”, ha afegit. 

18.17 – Comença l’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona

Minuts després de les 18 h ha començat l’acte de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona, després que tots els premiats ja estiguin asseguts al Saló de Cent. La primera a intervenir en la cerimònia serà l’alcaldessa, Ada Colau, amb el discurs d’obertura de la cerimònia.18.16 – Entren els guardonats al Saló de CentEls 19 guardonats en la 70a edició dels Premis Ciutat de Barcelona ja han entrat al Saló de Cent. 

18.06 – “No són els premis de l’Ajuntament”

Els Premis Ciutat de Barcelona “no són els premis de l’Ajuntament”, ha dit Esteve Caramés, de l’ICUB. Explica que el consistori organitza cada edició dels guardons, però els membres dels diversos jurats, un per a cadascuna de les 19 categories, són “independents” i triats pel Consell de la Cultura de Barcelona.

18.01 – Espectacle lumínic “impactant i impressionant”

El director de Promoció de Sectors Culturals de l‘ICUB, Esteve Caramés, explica que enmig de la cerimònia hi ha preparat un espectacle lumínic “fort, impactant i impressionant” que estarà acompanyat d’una actuació musical de l’ESMUC. 

17.55 – Entra el públic al Saló de Cent

Minuts abans de l’inici de l’acte, el públic assistent ha començat a ocupar els seus seients al Saló de Cent. Més tard ho faran els regidors del consistori i les 19 persones, entitats i organitzacions reconegudes amb el Premi Ciutat de Barcelona 2019.

Comparteix a: