La mostra recrea l’escola rural republicana on impartia classes, també es poden veure cartes i mobiliari de l’època. El Museu Marítim de Barcelona ha volgut fer d’aquesta manera un homenatge a la figura del mestre català Antoni Benaiges.

Benaiges va ser professor d’una escola rural a Bañuelos de Bureba, Burgos, durant la República Espanyola. L’home -reconegut per impartir les classes amb un mètode orientat a donar la veu als nens- va prometre als alumnes que els duria a casa de la seva família a Mont-roig del Camp perquè poguessin conèixer el mar. La promesa es va estroncar perquè Benaiges va ser assassinat durant la Guerra Civil Espanyola.

La mostra recrea una aula republicana

Des d’aquest divendres i fins al 3 de març del 2019, el museu exhibirà de forma gratuïta el material que Benaiges utilitzava a les aules. Els alumnes s’encarregaven d’elaborar llibrets o publicacions sobre temes que abordaven a la classe com, per exemple, la família, el paisatge, els viatges i el mar, entre d’altres. El mestre impartia les classes amb el mètode Freinet, que prioritzava donar la paraula als infants. La mostra recrea l’ambient i el mobiliari d’una escola republicana. El visitant pot veure fotografies, cartes de l’època i documentació per fer-se una idea de com funcionaven les classes. A l’exposició també s’hi recrea la impremta que feien servir els alumnes per elaborar els llibrets.

Assassinat per les tropes franquistes

La mort de Benaiges també es recull en la mostra amb una gran fotografia d’una fossa comuna. L’home va ser detingut per les tropes franquistes l’any 1936 a prop de Bañuelos de Bureba. Benaiges va ser afusellat i després el van enterrar en una fossa comuna.