XAVIER ALBERTÍ, director del Teatre Nacional de Catalunya "Aquest no és el Teatre Nacional de Catalunya que fa teatre. Aquest és l'equipament nacional de Catalunya que fa arts escèniques. Fa molt de temps que estem parlant que les fronteres de les arts escèniques s'estan trencant, s'estan dinamitant. Ens ho creiem de veritat i vull dir que som molt conscients que el moment que viu Catalunya, per exemple amb relació a l'efervescència d'una art esplèndida com és el circ, no vol passar desapercebuda per aquesta casa."

Actors acabats de graduar a l’Institut del Teatre formaran la Jove Companyia del TNC. Els propers mesos la Sala Tallers acollirà les proves per decidir la quinzena de joves que formaran part del grup, que després actuarà a centre cívics, llars de jubilats o universitats.El director del TNC projecta la companyia com una “eina d’excel·lència”, que s’encarregarà de dur a terme espectacles logísticaments senzills en espais que solen estar fora del recorregut habitual de representació d’espectacles.

La companyia jove s’encarregarà de representar obres de dramaturgs catalans que es volen promocionar des del TNC. Cada temporada, el teatre es dedicarà a normalitzar la presència d’un autor o gènere que tradicionalment hagi quedat fora del cànon teatral català, malgrat la seva rellevància artística. La temporada que ve l’autor que s’homenatjarà serà Serafí Pitarra -pseudònim de Frederic Soler-.

La programació de la temporada 2013/2014 es donarà a conèixer el 13 de setembre, però Albertí ha avançat que s’hi podran veure textos de cinc autors contemporanis catalans. De fet, el compromís del nou director és presentar, com ja passava fins ara, almenys tres textos catalans contemporanis per temporada. El pressupost del TNC per al proper exercici és de 10.485.000 euros, uns 700.000 menys que l’any passat. Malgrat això, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, espera que la propera sigui la millor temporada del TNC.

El concepte de frontera centrarà la temporada que ve

El nou director de l’equipament ha explicat que vol articular cada temporada a través d’un concepte temàtic. El primer eix temàtic girarà a l’entorn de les fronteres i, segurament, el 2014/2015 la família serà el centre neuràlgic de la programació. De fet, Xavier Albertí vol trencar les fronteres del teatre i per això vol incorporar a la llista d’espectacles de l’equipament disciplines com ara la dansa o el circ: “Fa molt de temps que estem parlant que les fronteres de les arts escèniques s’estan trencant, s’estan dinamitant”.

El web del teatre incorporarà una bústia oberta per rebre textos de dramatúrgia. Un comitè de lectura -format per traductors, poetes i actors- analitzarà les obres que es presentin i en seleccionarà algunes per incorporar-les a la programació del TNC.