Rafael de Casanova liderava al 1714 l'ultim exèrcit format per 4500 civils que es van resistir a defensar la ciutat fins l'ultim moment. Aquest petit exèrcit s'anomenava la Coronela. L'associació de la Coronela de Barcelona ha volgut recordar avui la crida que es va fer per la resistència i ha fet una marxa des de la Plaça Sant Just fins el Born. NICOLAU MARTÍN, associació de la Coronela de Barcelona "Nosaltres estem en contacte amb els Gremis de la ciutat per intentar recuperar tot el que era la institució de la Coronela de Barcelona. Tota el cerimonial i protocol que la ciutat de Barcelona va perdre al 1714." A més a més aquest ha sigut el primer tastet de la celebració del tricentenari dels fets de 1714. La crida de la Coronela ha acabat el seu recorregut al mercat del Born, on a partir de l'11 de setembre d'aquest 2013 hi començarà una exposició amb motiu dels 300 anys de la conquesta de Felip V a Catalunya.

La Coronela ha llegit “la crida” passant pels llocs més emblemàtics de la Barcelona de fa tres segles, des de la plaça Sant Just fins al Fossar de les Moreres. El recorregut ha acabat al Mercat del Born, on a partir de l’11 de setembre es podrà veure una exposició que commemorarà els 300 anys d’història del setge.

Barcelona durant el segle XVIII va disposar d’una milícia ciutadana formada per professionals dels gremis, coneguda com a Coronela. Agrupats en companyies i batallons, aquests soldats van tenir un paper crucial durant el setge de Barcelona de 1714. Tres segles més tard, una associació cultural recrea els usos i costums d’aquesta milícia.