La Gala de l’Orgull 2022, presentada per Brigitta Lamoure i el periodista Roger Font, mostra la diversitat sexual i de gènere a través d’artistes i persones que lluiten per la llibertat del col·lectiu LGTBIQ+ en un programa especial que betevé i la XTVL han emès el 25 de juny.

La compositora i pianista Clara Peya ha estat l’encarregada d’obrir la Gala de l’Orgull 2022, amb el seu tema ‘Sisterhood’, en un programa que també ha comptat amb les actuacions musicals del grup Flamenco Queer i el duet barceloní Two Trya. A més, l’humorista i formador en feminisme LGTBIQ+ Març Llinàs ha fet un monòleg i també s’ha pogut veure una peça de dansa a càrrec del libanès Queer Falafel.

Entrevistes a activistes LGTBIQ+

El periodista Roger Font ha conversat amb activistes que destaquen en la lluita pels drets LGTBIQ+ com Empar Pineda, militant feminista que ha dedicat part de la seva trajectòria a la lluita per l’avortament lliure, i Dominique Salm, activista intersexual. També ha passat pel plató d’El Molino Iñaki Vázquez, activista gitano, i el sociòleg Miquel Missé, activista pels drets del col·lectiu transgènere i transsexual.

Gala de l'Orgull 2022
Els presentadors de la Gala de l’Orgull 2022, Brigitta Lamoure i Roger Font, i el grup Flamenco Queer

Una iniciativa del festival Berdache, una mostra anual que se celebra a l’Hospitalet de Llobregat i que parla de la diversitat a través de la cultura i l’art. L’organització va pensar a televisar el Dia de l’Orgull perquè tingués més visibilitat en l’àmbit català i l’any passat es va fer la primera Gala de l’Orgull a l’Apolo.

45 anys de la primera manifestació LGTBI

Durant la gala s’han recordat algunes fites històriques del col·lectiu. Barcelona sempre ha estat una ciutat pionera en la reclamació dels drets del col·lectiu LGTBI. Fa 45 anys, el 26 de juny del 1977 va fer-se a la Rambla de Barcelona la primera manifestació del Dia de l’Orgull a l’estat. Uns dies abans, el 20 de juny, s’havien fet les primeres eleccions democràtiques i el col·lectiu LGTBI volia aprofitar per reclamar la derogació de la llei de perillositat social, que sancionava amb penes de presó les anomenades “conductes” homosexuals.

El 28 de juny és el Dia de l’Orgull perquè es commemora la revolta de Stonewall el 1969, considerada l’inici del moviment per a l’alliberament sexual i de gènere. Un moviment que va aconseguir que l’OMS retirés l’homosexualitat de la llista de malalties mentals al 1990.