paraulogic joc catala


El Paraulògic, el joc de paraules en català que es publica al portal Vilaweb, ha aconseguit convertir-se en poc temps en un entreteniment addictiu per a centenars de milers de persones. Cada dia es publica un panell amb 7 lletres, que els jugadors han de combinar per formar el màxim de paraules possibles. Saps com es trien les lletres? I a quina hora hi juguem més? T’expliquem sis curiositats del passatemps de moda.

Quanta gent juga al Paraulògic?

El Paraulògic va engegar al novembre. La primera setmana va aconseguir uns 5.000 usuaris, però en només tres mesos aquesta xifra s’ha multiplicat per 40. Ara té, de mitjana, uns 200.000 jugadors cada dia.

A quina hora del dia hi ha més jugadors?

Hi ha tres moments del dia en què el nombre d’usuaris connectats a les lletres es dispara. A primera hora, entre 8 i 10 h; al migdia, coincidint amb l’hora de dinar, i al vespre, a partir de les 20 h. També es nota un pic de jugadors a una hora poc habitual: a la una de la matinada hi entren els seguidors més impacients que volen ser els primers a estrenar el nou panell.

Quanta estona hi dediquen?

Hi ha jugadors de metxa curta, que es cansen ràpid de l’exercici de fer combinacions de lletres, i d’altres que s’hi connecten diverses vegades al dia i van fent. De mitjana, els usuaris dediquen entre quatre i set minuts a pensar paraules. I això també varia en funció del dia de la setmana: normalment, els dissabtes i diumenges els incondicionals del Paraulògic s’hi recreen més estona.

Com es trien les lletres de cada dia?

Les ments pensants rere el Paraulògic trien cada dia un tuti: una paraula de set lletres diferents. I, a partir d’aquí, posen les lletres al panell i comencen les combinacions. Els caps de setmana solen triar lletres que permetin formar més paraules, per aprofitar que els usuaris hi dediquen més temps. Alguns dies se’n poden crear més de 100.

Qui hi ha darrere del joc de moda?

El Paraulògic va néixer com una iniciativa de Rodamots, un portal web que comparteix cada dia una paraula en català. Al darrere hi ha Jordi Palou, que fa molts anys que treballa per la llengua i va decidir impulsar el joc, inspirat en l’Spelling Bee del ‘The New York Times‘, per celebrar els 5.000 Rodamots. També hi han participat programadors de Softcatalà.

Al gener, els creadors del Paraulògic van tancar un acord amb Vilaweb, que és on s’allotja ara el joc, per “potenciar-lo i impulsar-lo encara més, ajuntant esforços per fer-lo més gran i més fort”, segons han explicat a betevé.

Quina és la clau de l’èxit del Paraulògic?

Els impulsors del joc admeten que no es van imaginar en cap moment que tindria tant d’èxit. Creuen que una de les virtuts del Paraulògic és que hi pot participar tothom. Hi ha usuaris amb perfil més competitiu, i d’altres que només hi entren per entretenir-s’hi una estona. Hi juguen adults, però també infants. Fins i tot hi ha qui se centra només a trobar els tutis: les paraules que inclouen totes les lletres del panell.

També destaquen que hi ha molta gent que hi juga en comunitat: famílies, amics o companys de feina que tenen grups de WhatsApp en què comparteixen troballes amagades o èxits inesperats. També els consta que algunes escoles juguen al Paraulògic a l’aula, com una eina més per impulsar el català. Els creadors subratllen que el més important no és acabar el joc, sinó participar-hi.