L’atzar va permetre que Pere Català i Pic, de ben petit, guanyés una càmera de fotografia en un concurs. Aquest va ser l’inici d’una carrera de gairebé 60 anys darrere l’objectiu, una passió i professió que va compartir amb els seus fills, Pere, Francesc i Maria Àurea Català. Van esdevenir una nissaga de fotògrafs de gran importància per plasmar la realitat del s. XX a Catalunya. L’exposició “Els Català, fotògrafs d’un segle” fa un repàs del llegat fotogràfic de la família. Gairebé 200 fotografies, dividides en sis ambients, que són una petita mostra de l’arxiu familiar.

Són més de 60 anys de fotografia que fan cadascun d’ells, del 1909 al 2009. És un segle de fotografia
Andreu Català, net de Pere Català Pic i comissari de l’exposició

Viatjar pel s. XX, a través dels seus objectius

Les instantànies de la família Català formen un llegat, són el reflex de bona part de la història del país. En alguns casos, fins i tot, recorden espais o tradicions que ja han desaparegut. “La fotografia és un mitjà ideal per preservar tota una sèrie d’informació que està desapareixent”, explica Andreu Català. La família Català va captar milers de moments, de festes populars, edificacions, castells, elements propis de l’evolució de la història com els vestits o els vehicles, un record fefaent de la Catalunya d’aquella època. “Aquesta exposició és un gaudi perquè et permet viatjar pel segle XX a través de la mirada de tres persones que sabien mirar”, comenta Andreu Català.

La Sagrada Família va ser model privilegiada dels objectius dels Català. Van capturar diverses de les fases de construcció del monument. Algunes de les fotografies més destacades mostren l’estat del temple de finals de la dècada dels 50, principis dels 60, tal com la va deixar Antoni Gaudí. Una imatge ben diferent de l’estat actual del temple, que permet copsar la transformació que ha experimentat a través dels anys.

‘Aixafem el feixisme’, de Pere Català i Pic

Una de les imatges més icòniques de Pere Català i Pic, el pare de la nissaga, és probablement ‘Aixafem el feixisme’. Una fotografia que va il·lustrar un dels cartells de guerra més destacats de la història, editat pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. A la imatges es pot veure l’espardenya d’un mosso d’esquadra, símbol de les classes populars, a punt de trepitjar una esvàstica nazi realitzada amb fang i esquerdes. 

Una fotografia molt pensada i elaborada per Català i Pic, que en la seva època ja era un mestre del fotomuntatge. Aconseguia uns resultats sorprenents. Ajuntant imatges, objectes, il·lustracions per condensar missatges molt curts.

1909-2009, cent anys de testimoniatges copsats per tres generacions

Pere Català i Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca van ser, doncs, tres fotògrafs d’una mateixa nissaga i tres màxims exponents de la fotografia a Catalunya.

Amb més de 200 instantànies, un petit tast del fons familiar, les tres generacions de fotògrafs de la família català van prendre el pols de la seva època i van teixir un mosaic de records de fets i costums, que dibuixen la Catalunya que van viure. Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història del nostre país. L’exposició es pot veure al Museu d’Història de Catalunya fins al 25 de setembre del 2022.