L’Edifici Històric de la UB ha acollit aquest cap de setmana el primer Crush Fest, un festival literari centrat en el gènere anomenat “young adult”, que inclou novel·les juvenils de temàtiques diverses com l’amor, la fantasia i els conflictes personals. Uns 3.000 joves, la majoria dones d’entre 15 i 25 anys, han pogut apropar-se a les seves autores preferides a través de les firmes de llibres, així com presentacions i taules rodones.

Segons el director del Crush Fest, Tomàs Casals, “era necessari recollir aquest fenomen que s’està produint en el sector editorial i mostrar aquest tipus de literatura, que fins ara no tenia on manifestar-se”. L’èxit del festival, que ha esgotat totes les entrades que va posar a la venda, dona la raó a les dades del darrer baròmetre d’hàbits de lectura i compra de llibres a Espanya, que diuen que les dones joves són el grup de població que més llegeix.

Autores best-seller al Crush

Durant aquests dos dies han passat pel Crush Fest una cinquantena d’autores nacionals i internacionals, entre les quals destaquen Karen McManus, C. S. Pacat, Elena Armas, Laia López, Inma Rubiales, Rebeca Stones i Mercedes Ron. També algunes escriptores catalanes com Sònia Guillén, Mireia Lleó i Judith Espígol.

Mercedes Ron, argentina establerta a Sevilla, ha estat la protagonista del matí de diumenge amb una xerrada al Paranimf de la UB, que pràcticament ha omplert, i la posterior signatura de llibres. Amb només 30 anys, ha venut més de dos milions d’exemplars, entre els quals destaca la novel·la ‘Culpa mía’, que forma part d’una trilogia que la va catapultar a l’èxit. Ron considera que “hi ha molts lectors joves i per tant cal donar suport a la literatura juvenil, que és on sorgeix l’amor pels llibres”.

Afició a la lectura difosa a les xarxes socials

Moltes aficionades a la lectura no han dubtat a fer una llarga cua per obtenir una dedicatòria d’alguna de les seves autores preferides. És el cas de l’Aitana, que creu que el festival “està fomentant molt la lectura entre els joves i cada cop n’hi ha més que llegeixen”. D’altres com la Judith, amant del gènere romàntic, assegura que “les noves autores escriuen d’una manera que ens atrapa i ens veiem identificades amb els protagonistes i tot el que els succeeix”.

Bona part de l’èxit d’aquesta nova generació d’escriptores es deu a xarxes com TikTok, en què es creen comunitats de lectura que recomanen alguns títols concrets. Els llibres recomanats per aquesta via se solen esgotar i se n’acaben venent milers de còpies. Per Sant Jordi s’espera que aquestes autores joves tinguin cada cop més protagonisme. Segons el Gremi d’Editors, el “young adult” ja representa el 17 % de les vendes totals del sector i són els llibres juvenils que més es venen després de la saga ‘Harry Potter’.

Tria i remena! Els millors llibres infantils per a totes les edats
No sabeu quin llibre escollir? Els nostres llibreters ens proposen lectures per a tothom
divendres, 8 de març del 2024, a les 10.52 h