“Per veure aquesta exposició ens hem de convertir en un nen“, explica Felype de Lima, director artístic de l’experiència immersiva “Tim Burton, el laberint”. A diferència d’altres propostes tecnològiques, aquí no hi ha pantalles LED gegants, ni ulleres 3D, ni projeccions 360º.

A “Tim Burton, el laberint”, el joc consisteix a obrir portes i endinsar-se en les meticuloses recreacions dels escenaris d’una desena de pel·lícules del director californià. No hi falten ‘Batman’, ‘Eduardo Manostijeras’, ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’, ‘Alícia al país de les meravelles’ ni ‘La núvia cadàver’.

Portes i més portes

Cada persona que visiti aquest laberint farà el seu recorregut de forma personalitzada. Hi ha més d’una desena d’habitacions i diferents accessos que condueixen a múltiples estances. “Hi ha sales amb una, dues, tres i fins a quatre portes”, comenta De Lima a un equip del ‘Plaça Tísner‘. En traspassar-ne una de determinada, cada visitant farà una tria: “Tu veuràs coses que d’altres no descobriran”.

Les ambientacions de les diferents pel·lícules són obra de del Taller d’Escenografia Castells, tot un referent en el món escenogràfic que ha treballat amb companyies com La Cubana i Dagoll Dagom i han fet muntatges que s’han vist al Lliure i a la Sala Gran del TNC.

Figures a escala real

Es poden admirar figures de personatges sorgits de la imaginació de Tim Burton, entre els quals Eduardo Manostijeras, que s’ubica en una de les sales “més aclamades” pels visitants, explica De Lima. Una imatge a escala real creada a partir de les mides del cos de Johnny Dep, l’actor que li va donar vida a la gran pantalla, i que ha necessitat d’un treball “laboriós” de vestuari, perruqueria i maquillatge.

També hi ha una curosa recreació de la Reina de Cors d”Alícia al país de les meravelles’, interpretada per l’actriu Helena Bonham Carter. Un parell dels Ooompa Loompa de ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’, i els protagonistes de ‘La núvia cadàver’ i ‘Pesadilla antes de Navidad’.

Del menjador de casa a l’exposició

Tim Burton ha cedit per a la mostra 155 obres originals, entre les quals un dels primers esbossos que va fer del personatge d’Eduardo Manostijeras: “És el que va ensenyar a Johnny Dep i el va convèncer per fer la pel·lícula”. També hi ha dos dibuixos que el director estatunidenc tenia penjats al menjador de casa i que ha cedit per a la mostra, dues obres inèdites que mai no s’havien exposat abans.

L’exposició “Tim Burton, el laberint” es pot veure al pavelló Victòria Eugènia de Fira de Barcelona fins al 16 de juny.