La colla Victòria està de celebració, enguany fa 75 anys que participa en la festa de Sant Medir. Tot i que no és la colla més antiga, sí que es caracteritza per ser una de les més nombroses. Expliquen que un dels seus secrets és que els socis formin part d’unes quantes famílies que passen la tradició d’avis, a pares i fills.

Una tradició que passa d’avis a nets

És el cas de la família Puig, amb quatre generacions a la festa. L’Isaac Puig no recorda des de quan hi participa, ja que Sant Medir ha format part de la seva vida des que té ús de raó. Ara són les filles les que també són romeves de la Victòria. La tradició ja ve de l’avi, que es va animar a participar en aquesta festa perquè era un amant dels cavalls. “Gairebé tothom de la família ha participat en Sant Medir, és una tradició que no podem treure”, explica la Mar Puig.

Gairebé tothom de la família ha participat en Sant Medir, és una tradició familiar que no podem treure
Mar Puig, colla Victòria
Joan Puig, romeu de la colla Victòria, muntant a cavall durant un 3 de març

La colla es va fundar al Bar Victòria el 1947 i ens els seus millors temps havia arribat a aplegar més de 100 socis. Qui en coneix millor la història és l’Albert Mestres, el més veterà de la Victòria, ja que fa 68 anys que fa de romeu. Hi va entrar amb només set anys i recorda especialment aquells primers anys: “Quan faltava només una setmana per a la festa, a la colla van arribar cavalls de més, em van oferir la possibilitat d’anar a cavall, quan només tenia nou anys, vaig dir que sí i en una setmana un sastre em va fer els pantalons de muntar”.

75 anys colla victoria
La colla em va oferir anar a cavall amb només nou anys i em van fer uns pantalons de muntar en una setmana
Albert Mestres, colla Victòria
L’Albert Mestres, muntant a cavall per primera vegada, amb només nou anys, durant la festa de Sant Medir

La tradició de Sant Medir està molt arrelada a Gràcia. Els nens i nenes de la Vila esperen amb ganes que arribi el 3 de març per sortir al carrer i veure la pluja de caramels o els cavalls i brecs desfilant. El Pau Ollé, president de la colla, explica que ell és un “rara avis” a la Victòria. La majoria d’integrants hi són per tradició familiar, però ell hi va entrar convidat per un veí: “És una festa que tot vailet de Gràcia porta a dins, i si et conviden a participar-hi, fa il·lusió”.

És una festa que tot vailet de Gràcia porta a dins, i si et conviden a participar-hi, fa il·lusió
Pau Ollé, president de la colla Victòria

Tot i la il·lusió que genera Sant Medir, tant per a petits com per a grans, expliquen que en els darrers anys la festa ha patit una baixada de socis a les colles i cada vegada costa més que la gent s’animi a participar-hi, ja que és una festa cara. Tot i això, enguany han agafat amb ganes la tornada al carrer, després que la pandèmia no deixés celebrar la festa amb normalitat. Malgrat tot, només participen de la festa 16 de les 24 colles habituals.