Els tentacles del conflicte armat a Ucraïna s’estenen. El Ballet de Catalunya feia cinc funcions (del 2 al 6 de març) de ‘Don Quixot’ al Teatre Apolo amb el sud-coreà Kimin Kim com a convidat estrella en tres dates, però no ha pogut ser. El primer ballarí del Teatre Mariinski s’ha hagut de quedar a Sant Petersburg. El britànic Adam Ashcroft ballarà com a Basilio en les cinc funcions.

El paper protagonista femení de Quiteria se’l repartiran, com era previst, Mariane Francioli i Rebecca Storani, qui hauria d’haver estat parella de ball de Kim. Al repartiment hi ha també Cristo Vivancos, un dels germans Vivancos, en el paper del torero Espada.

Versió abreujada i amb Quixot en off

El quart muntatge del Ballet de Catalunya es va estrenar el 2018 a Terrassa i és una versió abreujada de l’obra creada per Marius Petipa. Les escenes amb Don Quixot i Sancho Panza han estat eliminades a favor de la història principal del ballet, que és el de ‘Les noces de Camacho’, un dels múltiples episodis d’estil pastoril de la novel·la de Cervantes. Per contra, se senten, quan el teló està abaixat, les veus de Don Quixot i Sancho Panza. Unes senzilles projeccions sobre el teló, val a dir-ho, s’agraïrien.

La proposta, que atorga protagonisme a la dansa i bandeja la pantomima, incorpora també tres ballarines de dansa espanyola, amb ànim de donar un aire més connectat a l’essència de la novel·la cervantina. L’adaptació és d’Elías García, director artístic del ballet, i Larissa Lezhnina.