El Centre d’Art Contemporani de Barcelona torna a engegar-se a la Fabra i Coats amb una programació estable. Aquesta és una de les apostes de la nova directora de l’equipament, Joana Hurtado, fins ara directora artística i executiva del programa d’Arts Visuals de Can Felipa. Des de l’abril de 2019, i durant els propers cinc anys, Hurtado liderarà el projecte cultural de Fabra i Coats, tant de la Fàbrica de Creació com del Centre d’Art Contemporani de Barcelona.

Recuperar el centre d’art contemporani

Joana Hurtado ha anunciat que un dels objectius principals és recuperar el centre d’art contemporani de la ciutat, desaparegut des del 2008. Per això, ha assegurat que hi haurà una programació “estable, sòlida i a llarg termini”. La programació inicial estarà integrada per un mínim de sis exposicions anuals i el centre d’art serà d’accés gratuït per a tot tipus de públic. Hurtado calcula que podrà presentar la primera programació estable el febrer de 2020.

S’integren els dos equipaments

Una altra de les novetats és que el Centre d’Art Contemporani de Barcelona i la Fàbrica de Creació es fusionen en una única plataforma per als agents culturals. En aquest sentit, s’unifica tot l’engranatge del procés creatiu. “Aquí tots hi tenen cabuda: investigació, creació, producció, publicació, exhibició i circulació”, ha explicat la nova directora.

Pel que fa a la programació i producció de concerts i esdeveniments a la planta baixa, s’incrementarà la producció pròpia i les col·laboracions.

Més residències i gratuïtes

Joana Hurtado també està treballant per reestructurar les convocatòries de residències a través d’ampliar les modalitats i potenciar més flux d’agents culturals. “L’any passat va haver-hi 60 residències, la idea és ser més, incrementar el volum de residents”, ha explicat. La previsió és que siguin residències d’entre dues setmanes i sis mesos.

A més de l’acompanyament, assessorament i formació que es farà als residents, Hurtado ha assegurat que les residències seran gratuïtes. El pressupost de l’equipament pel 2019 és d’aproximadament 1,6 milions d’euros.

Agents culturals viuran a la Fabra i Coats

El primer tinent d’alcaldia de l’àrea de Cultura, Educació i Participació, Joan Subirats, ha anunciat que alguns residents estrangers tindran possibilitat de viure al mateix recinte fabril. Cinc habitatges socials de lloguer per a joves dels 41 que s’estan acabant d’enllestir en una de les naus de la Fabra i Coats es reservaran per als artistes residents estrangers de les Fàbriques de Creació de tota la ciutat.