El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha inaugurat aquest dijous una exposició amb sis quadres del martiri de Santa Eulàlia, obra del pintor provençal Josep Bernat i Flaugier. Les pintures no havien estat exposades des del 1902 i ara es podran veure a la col·lecció que el MUHBA dedica a l’artista.

Donació d’un particular

Les sis peces han estat donades de manera altruista per un particular a la ciutat de Barcelona. El Museu d’Història de Barcelona és, de fet, un dels museus de referència per al coneixement de l’obra de Flaugier, però ara, amb aquesta donació de sis quadres de l’autor, augmenta el potencial del centre museístic per donar-lo a conèixer.

Qui era Flaugier?

Josep Bernat Flaugier va ser un pintor de mitjans del segle XVIII i principis del XIX. A finals del XVIII es va establir a Barcelona i va estudiar a la Llotja.  Quan va començar l’època manufacturera a Barcelona, Flaugier va pintar tot el que representava aquell canvi per la ciutat. Va tenir una activitat artística àmplia, en què va experimentar amb la pintura religiosa, la decorativa d’interiors i els retrats a personalitats i monarques de l’època. Tenia un estil clàssic, i acostumava a tractar els temes bíblics, de costums populars i mitològics.