Les catifes florals amb motiu del Corpus Christi s’han duplicat a Barcelona i ara ja es fan en sis indrets diferents. L’any passat s’hi van sumar els veïns de la plaça de la Virreina, a la Vila de Gràcia, i aquest any també es poden veure a la plaça de Sant Jaume, un lloc icònic perquè és per on passa la processó, a l’església de Sant Ramon de Penyafort i el Museu de Cultures del Món.

L’expert en cultura popular, Amadeu Carbó, ha explicat que la celebració del Corpus a Barcelona va arrencar fa 116 anys i que, en l’inici, cada parròquia i carrer tenia la seva catifa floral però a partir dels anys 70, la tradició es va començar a perdre tot i que ara ha començat a reviure.

“A la ciutat estem començant a viure un procés de recuperació de catifes i d’aquí a cinc anys serà imparable”

Segons Carbó, l’elaboració de catifes florals és una tradició antiga que el Corpus medieval va adoptar com a pròpia en el seu moment. De fet, antigament durant el pas de la processó només es llançaven pètals i quan els carruatges passaven per sobre i els trepitjaves es convertia en un “espectacle de colors i aromes”. Algunes de les noves creacions han canviat els pètals de flors per altres materials com les serradures de colors. Un dels motius és abaratir el cost de l’obra i garantir-ne una bona conservació durant els dies d’exposició.

Entre els motius escollits per fer les catifes hi ha elements propers com la rosassa neogòtica de la façana de l’església de Sant Ramon de Penyafort o un esgrafiat d’una façana que hi ha a la plaça de la Virreina. Unes creacions que es poden veure fins aquest diumenge, 23 de juny.

Per celebrar el Corpus Christi, Barcelona també ha fet el tradicional ou com balla i ha obert les portes d’alguns edificis que habitualment estan tancats al públic.

Catifa floral de Sant Joan

La Comissió de la Flama del Canigó de Barcelona conjuntament amb les Catifaires del Raval elaboraran diumenge 23 una catifa floral al·lusiva a l’arribada del foc que encén les fogueres de Sant Joan. L’objectiu és que, el seguici de la flama del Canigó en arribar a la plaça Sant Jaume, trepitgi aquesta catifa.