Des d’aquest dimecres a la tarda, ja es pot visitar l’ou com balla, als brolladors del claustre de la Catedral de Barcelona. És una de les imatges més esperades de la festivitat del Corpus Christi, que enguany se celebra el dia 20 de juny, tot i que la Catedral l’ha avançat un dia. Un avançament que, ja dimecres al matí, ha permès posar en moviment l’ou als brolladors del claustre.

Durant la primera hora de la tarda d’aquest dimecres s’ha acostat poca gent a la Catedral per contemplar l’espectacle de l’ou, ja que la majoria de visites s’esperen pel dia del Corpus. Aquest no serà, però, l’únic lloc en què es podrà contemplar aquesta tradició tan curiosa de la cultura popular catalana: a la ciutat hi ha 17 espais més repartits per tots els districtes.

Els orígens

L’ou com balla és una de les celebracions més singulars que hi ha a Barcelona. Consisteix a fer moure un ou buit sobre els brolladors de claustres, patis i jardins, que es decoren per a l’ocasió amb flors i fruites. Segons Josep Maria Turull, mossèn de la Catedral de Barcelona, “té els seus orígens en un joc de nens a Andalusia, però a poc a poc la tradició es va anar estenent fins que va arribar a la Catedral el 1637”.

Què significa?

El significat és una incògnita. Hi ha estudiosos que asseguren que representa el cos de Crist. D’altres, però, apunten que simplement era un entreteniment de l’edat mitjana. Sigui com sigui, gairebé quatre segles més tard continua sent una de les activitats populars més arrelades a Catalunya.