Vols enviar els millors desitjos per al 2024 i has tingut dubtes a l’hora de decidir si has de dir “bon any nou” o “feliç any nou”? Sovint, durant les festes de Nadal i amb l’arribada de l’any nou ens sorgeixen dubtes sobre com hem de desitjar un bon any als altres. També és habitual tenir idees preconcebudes segons les quals considerem que hi ha expressions impròpies que no podem dir, cosa que de vegades correspon a la realitat, però altres cops, no. En altres ocasions hi ha expressions que ens grinyolen però no ho acabem de tenir clar.

Bon any o feliç any nou? L’Optimot en ho resol

Segons l’Optimot, hi ha diferents maneres de felicitar i desitjar un bon any i les recollim aquí per desempolsar dubtes:

Bon any!

Bon any nou!

Feliç any nou!

Bon 2024!

Feliç 2024!

L’adjectiu “bon” sempre ens desitja el millor

En català, tradicionalment hem utilitzat l’adjectiu bon i bona per desitjar, valgui la redundància, bones coses. És per això ja tenim expressions ben arrelades com bon dia, bon viatge, bona nit, bona Diada, etc. L’Optimot ens les recull:

Cal tenir en compte que, generalment, es fa servir l’adjectiu bon, bona anteposat a un nom que designa un període de temps o un esdeveniment com a fórmula de felicitació: bon diabon viatgebon cap de setmanabona Pasquabon Sant Jordibona Diada. En expressions que no tenen un grau de fixació tan alt, també es fa servir l’adjectiu feliçFeliç Dia de la Dansa!
Fitxa 121/5 de l’Optimot