(Agències/Redacció) La fotògrafa Isabel Steva, més coneguda com a Colita, ha mort aquest diumenge a la tarda a Barcelona als 83 anys a causa d’una peritonitis, segons han informat a EFE fonts properes a l’artista, a la qual recentment se li havia concedit el Premi Ofici de Periodista.

Figura destacada en l’àmbit del fotoperiodisme i la vida cultural de Barcelona, especialment associada a l’escena de la Gauche Divine, amb la seva obra ha capturat moments crucials de la història de Barcelona.

A més d’immortalitzar els diferents i molt distints espais de la ciutat, ja fossin de l’alta societat o dels barris marginals de barraques, per la cambra de Colita hi van posar personatges com Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Salvador Dalí, Joan Miró, Orson Welles, Rafael Alberti, Ana María Matute, Carme Amaya, Antonio Gades, Joan Manuel Serrat, Bella Dorita o els germans Terenci i Anna Maria Moix, entre molts altres.

Premi Ofici de Periodista 2023

El Col·legi de Periodistes de Catalunya va reconèixer Isabel Steva, “Colita”, amb el Premi Ofici de Periodista 2023. Es tracta del màxim guardó amb què l’organització distingeix la trajectòria professional dels seus col·legiats.

Colita ha estat una figura destacada en l’àmbit del fotoperiodisme i la vida cultural de la ciutat de Barcelona, especialment associada a l’escena de la Gauche Divine. La seva contribució a la cultura i l’art és indiscutible, amb una obra fotogràfica que ha capturat moments crucials de la història de la ciutat.

Va iniciar la seva carrera de manera autodidacta com a fotògrafa a principis dels anys 60, en una època en què l’expressió artística i la provocació eren l’única arma davant de la censura franquista i l’oposició de l’Església. La seva obra, audaç i provocadora, va desafiar les normes establertes i va capturar la vitalitat i la diversitat de la Barcelona d’aquella època.

Colita, paper feminista en l’àmbit de la fotografia

Colita també ha estat una feminista entusiasta. La seva dedicació pels drets de les dones i la igualtat de gènere ha estat exemplar. Va dirigir el departament de fotografia de la revista ‘Vindicación Feminista’, una publicació que va jugar un paper fonamental en la promoció de les veus femenines i la lluita per la igualtat.