Des de fa més de 20 anys la placeta de l’església de Sant Medir, a la Bordeta, es converteix en punt de trobada per al veïnat que dona la benvinguda a l’any amb una festa popular. Un grup de voluntaris de Sants 3 Ràdio i la parròquia organitzen cada 31 de desembre les campanades del barri.

A mitjanit es fa el silenci a la placeta per menjar el raïm amb unes campanes que es toquen en viu. L’encarregat de fer-les sonar és el Just Arrizabalaga, tot un pioner a reintroduir l’ofici del campaner a la ciutat de Barcelona.

“Si algú vol campanades antigues, que vingui a Sant Medir”

El Just va néixer a Sant Sebastià envoltat de convents. Amb 27 anys va arribar a Barcelona i va viure un temps al barri Gòtic. “Em vaig adonar que les campanes gairebé no sonaven“, recorda. Aleshores va fer-se soci de la Confraria de Campaners de Catalunya amb l’objectiu de treballar perquè les campanades es tornessin a tocar als campanars d’esglésies.

El Just puja cada any al campanar de Sant Medir amb la família i mentre ells mengen raïm, ell toca els quarts i les campanades. “Vaig a poc a poc, perquè ningú s’ennuegui. Si algú vol campanades antigues, que vingui a Sant Medir”, comenta. El raïm se’l pren sempre una hora més tard, a la 1 h, al toc de les campanes del Big Ben de Londres.

Un grup de joves de Sants 3 Ràdio va iniciar la tradició

L’origen de les campanades de la Bordeta per cap d’any es remunta a fa més de vint anys, quan un grup de joves de Sants 3 Ràdio van animar-se a fer tocar les campanes. “Ho vam fer una mica manualment sense saber-ne gaire i ens va escoltar el campaner del barri“, recorda l’Oleguer Forcades, director Sants 3 Ràdio. “Van fer un toc que va començar lentament i va acabar a la carrera” afegeix el Just.

Un any més tard van decidir fer-ho com tocava. “Ho vam fer amb públic, perquè era un any que hi havia un intercanvi internacional de joves i amb la parròquia van dir: ‘Què fem amb ells per la nit de Cap d’Any?'”, explica l’Oleguer. La iniciativa va ser tot un èxit. “Va baixar tanta gent a la plaça que ens van demanar de repetir-ho l’any següent”, comenta. I, des d’aleshores, la parròquia i la ràdio organitzen les campanades, gràcies a un grup de voluntaris que cada 31 de desembre es reuneix com si fossin família.