La pandèmia va suposar un sotrac important per als Cinemes Texas de Gràcia, al carrer de Bailèn. La sala, que en aquell moment dirigia Ventura Pons, va haver de tancar. Ara, tres anys més tard, tornarà a funcionar. Ho ha anunciat l’Ajuntament de Barcelona. El projecte retorna batejat amb el nom d’Espai Texas. Mantindrà dues de les sales de cinema i n’hi haurà una altra dedicada al teatre.

Els detalls de tot plegat es donaran a conèixer el proper dissabte, 18 de març, amb una festa al passeig de Sant Joan, que arrencarà a les 12.30 h.

Què se’n sap del projecte?

L’Espai Texas mantindrà les projeccions de films en català (doblades o en versió original). Pel que fa a la sala de teatre, tindrà capacitat per a 200 persones i també hi haurà un espai gastronòmic. Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, “les empreses impulsores volen implicar la ciutadania i els veïns de Gràcia” en el projecte.

Un espai amb més de 100 anys d’història

La història del Texas a Barcelona ve de lluny. Es remunta al 1910, quan va obrir a l’antic solar que havia acollit el Centre Recreatiu la Valkyria. Aleshores es deia Cinema Bailén. Durant la Guerra Civil es va convertir en un menjador infantil. No va ser fins al 1940 quan va recuperar l’activitat cultural amb el nom de Cinema Texas.

A mitjans dels 90, es va transformar en una sala multicinema, els Lauren Gràcia, que van tancar el 2013. Un any més tard, el cineasta Ventura Pons el va reobrir. L’arribada de la pandèmia i els problemes econòmics van forçar-ne el tancament. Aleshores la ciutadania i també la cultura es van mobilitzar. Es va crear la plataforma veïnal Salvem el Texas, que va arribar a recollir milers de signaturesPersonalitats del món del cinema també es van implicar en una campanya per intentar preservar-lo. Finalment, sembla que l’objectiu s’ha aconseguit.