da film fest 2023

El D’A Film Festival Barcelona, la principal cita del cinema d’autor a la nostra ciutat, arriba a la 13a edició i ofereix alguns dels títols més estimulants, agosarats i controvertits del setè art. Com cada any, el certamen combinarà una programació d’autors veterans i consagrats en els circuits d’autors amb talents emergents. Aquí te’n donem els detalls i et proposem set pel·lícules imperdibles.


Quan?

Del 23 de març al 2 d’abril del 2023


On?

Projeccions presencials:

  • Aribau Multicines
  • CCCB
  • Filmoteca de Catalunya
  • Zumzeig
  • i alguns altres espais

Projeccions en línia: a Filmin.


Programació: les set pel·lícules imperdibles

Pel·lícula inaugural, dijous 23 març, a les 20 h, als Aribau

‘Crónica de un amor efímero’ (Emmanuel Mouret)

Emmanuel Mouret s’ha convertit, a poc a poc, en un dels cineastes més importants del nostre país veí: després de la consagratòria ‘Les coses que diem, les coses que fem’ (D’A 2021), i de nou comptant amb el gran Vincent Macaigne, ara amant de Sandrine Kiberlain, torna a explorar el seu tema favorit ―l’amor― en forma de relació clandestina amb data de caducitat. Una relació en què els sentiments es mantenen a ratlla amb la més exquisida educació.



‘El maestro jardinero’ (Paul Schrader)

Dimarts 28 de març, a les 19 h i, diumenge 2 d’abril, a les 21.15 h, als Aribau

Paul Schrader tanca amb ‘El mestre jardiner’ (Master Gardener) la seva particular trilogia sobre la redempció i el perdó iniciada amb ‘El reverendo’ (D’A 2018) i seguida amb ‘El comptador de cartes’: ficcions sobre homes solitaris en lluita contra el seu passat. En aquest cas, Joel Edgerton interpreta un horticultor metòdic que treballa cuidant el jardí d’una vídua rica (Sigourney Weaver) amb qui manté una estranya relació de servitud. Amb l’arribada de la neboda de la dona, una jove rebel, el món ordenat del protagonista es trastorna i es reobren antigues ferides.


Fairytale’ (Alexander Sokurov)

Dijous 30 de març, a les 21 h i, diumenge 2 d’abril, a les 21.35 h, als Aribau

Hitler, Mussolini, Churchill i Stalin coincideixen a les portes del cel i es posen a conversar. Sona a ximple, i no li falta un punt d’humor a la nova i sorprenent proposta d’Aleksandr Sokúrov, que va un pas més enllà en la seva obsessió per desmitificar les figures de poder que han marcat la història del segle XX.


La hija eterna’ (Joanna Hogg)

Divendres 24 de març, a les 20 h, a la Filmoteca

Apadrinada per Martin Scorsese, Joanna Hogg adapta de manera juganera els codis del cinema gòtic en un film de càmera sobre la naturalesa reversible i íntima de les relacions maternofilials. Una mare anciana i la seva filla, juntament amb el gos, s’allotgen en un casalot d’aires inquietants, antiga residència de la progenitora ara reconvertida en un hotel poc acollidor. Els fantasmes personals i familiars aniran fent acte de presència des d’una profunditat de vegades dolorosa, però també amb aquest substrat humorístic, gairebé imperceptible, habitual en el cinema de Hogg.


La mujer de Tchaikovsky’ (Kirill Serebrennikov)

Dijous 30 de març, 21.05 h | Divendres 31 de març, 18.45 h | Aribau

Des de la seva posició dissident, Kirill Serebrennikov aborda el tabú de l’homosexualitat d’un dels mites intocables de la cultura russa, Piotr Chaikovski, a través de la història de la seva desfeta dona, Antonina Ivánovna Miliukova (Alyona Mikhaylova). El director de ‘Leto i ‘La febre de Petrov’ elabora un melodrama d’època d’intensitat torrencial, amb majestuosos plans-seqüència i les fugues surreals marca de la casa, al voltant d’un amor no correspost: el d’aquesta esposa de conveniència que transita de l’entregada devoció cap al seu marit al rencor de qui acaba sent injustament arraconada per un dels grans genis musicals de la història.


When the waves are gone’ (Lav Diaz)

Dilluns 27 de març, a les 20 h, als Aribau

El tinent Hermes Papauran va denunciar per corrupte el seu antic mentor Primo Macabantay, que acaba de sortir de la presó després de 29 anys empresonat. L’imprescindible Lav Diaz ens entrega un thriller travessat per la pulsió de venjança entre dos policies que havien estat col·legues, dos personatges amb el tempesta interior i l’aura de deliri pròpies del cinema de Paul Schrader o Abel Ferrara. Les polítiques governamentals de violència contra la ciutadania amb l’excusa de la guerra contra les drogues serveixen de teló de fons d’aquest melodrama negre d’una tensió electritzant i un fatalisme moral de pòsit dostoievskià.


Pel·lícula de clausura, dissabte 1 d’abril, a les 20 h i, diumenge 2 d’abril, a les 18.30 h

20.000 especies de abejas’ (Estibaliz Urresola Solaguren)

El debut de la directora basca Urresola Solaguren en el llargmetratge de ficció arriba a les pantalles del D’A per la porta gran, després de formar part de la Secció Oficial de la Berlinale, en què la seva joveníssima protagonista, Sofía Oteró, va guanyar l’Os de Plata a la millor interpretació, i de ser seleccionada a Canes i Sant Sebastià amb el seu curtmetratge anterior, ‘Cordes’. I ho fa amb Cocó, de vuit anys, que no encaixa en les expectatives del seu entorn. Per què insisteixen a anomenar-la Aitor? Per què la tracten com algú que no és? La seva mare Ane (Patricia López Arnaiz), que es troba en una profunda crisi professional i sentimental, aprofita les vacances per viatjar amb els seus tres fills a la casa familiar, on viu la mare de l’Ane i la seva tia, lligada a la criança d’abelles. Allà passen un estiu que transforma les seves vides i les del seu entorn. 

Programa complet de l’edició 2023