Els premis Oscar 2023 han coronat la pel·lícula ‘Tot a la vegada a tot arreu’, que ha acumulat els premis a millor pel·lícula, guió i direcció, entre d’altres. A la llista de guardonats, com a millor pel·lícula d’animació hi ha ‘Pinotxo’, de Guillermo del Toro, en què ha aportat el seu gra de sorra un estudi de disseny barceloní: Grangel Studio.

Un sistema d’animació tradicional

Al capdavant hi ha Carles Grangel, orgullós del guardó i de la feina feta. “El Guillermo ha treballat molt en el guió, el projecte fa anys que està pensat, però faltaven els diners i ell ha apostat sempre perquè es fes amb stop-motion”. En un moment en què les produccions animades surten d’estudis que treballen amb el 3D virtual, Grangel creu que té molt de mèrit haver emprat el sistema més tradicional d’animació manual, imatge per imatge, que “dona aquest toc naïf a la pel·lícula que tan s’adiu amb la foscor que vol transmetre. Res no és sintètic, la llum és real”.

El primer Oscar després de diverses nominacions

Carles Grangel confessa que no ha seguit la gala d’entrega dels Oscars, però que ha sabut de seguida que havien guanyat pels missatges de felicitació que ha rebut. “N’estem satisfets, jo he anat a la cerimònia amb altres projectes nominats com ‘La núvia cadàver’, ‘Kung Fu Panda’, ‘Spirit’ i ‘Madagascar’, però aquest és el primer que guanyem a Hollywood, i allà és on hi ha la indústria més potent”.

De fet, el projecte de ‘Pinotxo’ va néixer allà. Guillermo del Toro i Carles Grangel van coincidir vivint a Los Angeles i van començar a donar forma a la història del nen de fusta, un dels contes que, segons Grangel, més han marcat el director mexicà en la seva infantesa. El dissenyador barceloní va començar a imaginar el protagonista, fent-ne esbossos i donant-li un estil de caricatura, mentre que el de Geppetto “va anar evolucionant, li van posar barba i el van humanitzar”. A Grangel Studio no paren de treballar. En llista d’espera tenen projectes pendents de finançament amb els Monthy Phyton i Elton John.