Què millor per apropar els conceptes filosòfics a la gent que reduir-los a un símbol. És l'obra del dissenyador Genís Carreras. Encaixava com un guant amb la filosofia del festival Barcelona Pensa i, per això, van proposar-li fer-ne una exposició. Així, per exemple, il·lustra Carreras l'eclecticisme. I així, l'hedonisme, la doctrina que considera el plaer el principal bé de la vida. L'exposició "Philographics" és una de les 30 propostes d'un festival pioner a Espanya que busca que la filosofia traspassi la barrera del món acadèmic. LAURA LLEVADOT, directora del Barcelona Pensa "La filosofia ja hi és, ja forma part de les nostres vides. Nosaltres tenim una idea del que és la vida, del que és la mort, una idea de com volem viure, com volem ser governats. I per tant d'una manera indirecta ja hi estem relacionats. Només cal excavar-hi." I per excavar-hi s'han empescat formats diferents, més digeribles per al gran públic. I pel que sembla ho han aconseguit. "Em sembla una idea molt divertida perquè aquells que no estem en contacte amb la filosofia en un pla acadèmic poguem tenir-hi un contacte." "Veure que hi ha gent que es mou i que sorgeixen propostes que volen apropar la filosofia i convertir-la en una cosa molt normal i molt quotidiana." Una d'aquestes idees ha tingut lloc aquest vespre a la llibreria Calders. Acadèmics del món de la filosofia s'enfrontaven a un repte. Explicar conceptes filosòfics en tan sols 10 minuts. "Hay cosas en el mundo que aparentan ser naturales pero que no serían lo que son sin nosotros."

“No volem ser consum cultural”

El Barcelona Pensa vol “trencar amb la barrera que molta gent té d’apropar-se a la filosofia, ja que sempre ha estat reservada a espais molt tancats i erudits”, explica Frederic Dalmau, membre de l’organització. El festival té vocació d’arribar a un públic no especialitzat i vol “ocupar aquest espai públic perquè hi hagi una retrobada amb la gent, ja que la filosofia és al món i no només en cercles tancats”, afirma Dalmau. El fet que neixi precisament ara no és casual. Des de l’organització assenyalen que “estem vivint un canvi de paradigma, la gent té la necessitat de repensar coses que abans eren dogma” i es pregunta què és una societat i quina estructura legal o democràtica ha de tenir.

“Pensar en col·lectivitat dóna més plaer”

En aquest context, en què la societat pensa i és crítica, el festival s’ha organitzat col·laborativament i no es vol convertir en una simple forma de “consum cultural”. Durant les setmanes prèvies al festival, els organitzadors han fet públics els actes en xarxes socials com Twitter o Facebook i han demanat als ciutadans que proposessin materials de reflexió. Es tracta d’un canal experimental que, segons Dalmau, “està sortint força bé”. Paral·lelament, s’ha creat la figura d’un “facilitador“, una persona encarregada de recollir les propostes i de crear un vincle entre els assistents al festival. En cada acte es generarà una discussió que “portarà a crear grups de trobada en un futur i a continuar la discussió presencialment o digitalment”, augura Dalmau, perquè “pensar en col·lectivitat dóna més plaer”

Es tracta del primer festival de filosofia de l’estat espanyol que es fa en aquest format i en el qual s’inclouen altres pràctiques culturals com la pintura, el teatre, el cinema o el cabaret filosòfic. A més, s’ha fet amb col·laboració amb la ciutadania i té lloc en indrets poc habituals com l’escola d’art Massana, la Sala Beckett, l’Arts Santa Mònica o el MACBA. La directora del festival, Laura Llevadot, explica que aquests esdeveniments són més habituals a França i, a Roma, per exemple, se n’organitza un que porta els acadèmics a les places.

Per què necessita filosofia la societat?

La directora del festival i professora de filosofia contemporània a la UB, Laura Llevadot, ha explicat que “la filosofia és a tot arreu” i l’únic que intenta fer és “pensar en allò en el qual es fonamenta qualsevol pràctica: la política, l’estètica, la cultura o l’ètica”. En aquest sentit, qualsevol ciutadà pot sentir-se interpel·lat per pensar sobre “com és la ciutat on vivim” o també “com volem ser governats”, explica Llevadot, unes preguntes que precisament es fa la filosofia.

Els imprescindibles

El convidat estrella del festival és el filòsof italià Remo Bodei, que farà una conferència aquest dijous al MACBA coincidint amb el Dia Mundial de la Filosofia. Amb el títol “La filosofía y la vida de los otros”, Bodei farà una interpel·lació sobre la forma de viure i proposarà eines per imaginar la vida dels “altres”. El mateix dia, la Facultat de Filosofia de la UB acollirà una marató sobre el filòsof Michel Foucault, un pensador molt vinculat a la ciutat, on té molts seguidors. Serà un homenatge al filòsof que permetrà revisar-ne de forma seqüencial tot el pensament, que varia al llarg dels anys.

Un altre acte destacat i de format innovador és el Flash Philosophy, que tindrà lloc aquest dimecres a la Llibreria Calders. A partir de les 18.30 h es faran xerrades de menys de 10 minuts en què s’explicaran conceptes de la filosofia contemporània. L’activitat ha estat organitzada per un grup de joves filòsofs de la UB especialitzats en filosofia analítica.