Fascinat per les ones radiofòniques, amb vuit anys ja tenia clar a què es volia dedicar. Josep Maria Bachs va desembarcar al món de la ràdio amb només 14 anys. Com a periodista, va iniciar carrera a Ràdio Joventut. "Ho vaig tenir molt clar ben aviat que jo volia sortir per aquella caixa deixant escoltar música, explicant històries i deixant volar la imaginació, perquè em fascinava aquesta facilitat per crear imatges a través de la veu." Tot i que al senyor Bachs se'l coneix popularment per ser un presentador d'entreteniment emblemàtic, els seus inicis a la televisió van passar per registres més seriosos com els informatius de Televisió Espanyola. Hi va romandre 10 anys. Després d'aquesta etapa, Bachs es va convertir en una de les cares més conegudes de TV3. "Senyores i senyors, tanquem la parada!" Entre d'altres, allà hi va presentar el mític programa 'Filiprim', tot i que va necessitar amagar-se rere un bigoti i unes ulleres per superar la timidesa davant les càmeres. "Haver de fer aquestes coses a mi em feia molta vergonya. Jo sóc molt tímid en el fons i vaig buscar un bigoti per tapar-me la cara i unes ulleres ben gruixudes. Perquè jo sóc molt normal i a casa sóc una persona més aviat avorrida." Els platós de Barcelona Televisió van acollir-lo durant el 2009, quan va conduir el magazín diari 'Connexió Barcelona'. "Molt bon dia, comencem un dia més, gràcies per la seva presència." Va ser el darrer treball televisiu d'aquest comunicador gracienc. ÀNGEL CASAS, director de BTV "En Bachs ha estat un home molt revulsiu dins el món de la comunicació d'aquest país. Va començar a Ràdio Joventut que va ser una emissora revolucionària, va canviar la manera de fer ràdio als matins. Després va crear un univers absolutament diferent, amb molt humor britànic, amb el Filiprim. La seva empremta va quedar a TVE i treballant a BTV, que va ser l'última feina que va fer."

Conegut popularment com a senyor Bachs, va ser un dels primers presentadors de la televisió pública catalana. Abans, però, va iniciar la seva carrera a Ràdio Joventut i després va saltar a Ràdio Televisió Espanyola per treballar als informatius  ‘Miramar’, ‘Opinió’ i ‘Giravolt’. Més endavant, un cop es va inaugurar TV3, Bachs es va convertir en una de les cares més conegudes de la cadena. Allà va presentar ‘Tres i l’astròleg’, i el programa que el va fer més popular, el concurs ‘Filiprim’, amb què va guanyar el premi TP d’Or al millor comunicador. També va conduir altres espais com ‘Dicciopinta’, ‘Si l’encerto, l’endevino’, ‘2/4 de Bachs’ i  el mític ‘Un, dos, tres’ de TVE a les ordres de Chicho Ibáñez Serrador, en què va substituir el seu amic Jordi Estadella.

En els darrers anys va participar en programes de ràdio i el 2009 va conduir el programa ‘Connexió Barcelona’, un magazín diari de quasi dues hores, amb retransmissions en directe, informació dels districtes, entrevista i seccions. També va publicar la novel·la ‘L’home indefinit’.

Àngel Casas, director de BTV, és una de les persones que millor el va conèixer, dins i fora dels platós. Casas defineix Josep Maria Bachs com un “home molt revulsiu dins el món de la comunicació d’aquest país”, perquè no només “va canviar la manera de fer ràdio als matins” a Ràdio Juventut, sinó que també va crear un “univers absolutament diferent, amb molt humor britànic, amb el Filiprim”. Àngel Casas també explica que va convèncer personalment Bachs perquè tornés a fer televisió, a BTV, després d’uns anys sense sortir a la pantalla. Un magazine matinal, el ‘Connexió Barcelona’, que de fet va ser l’última feina televisiva del periodista.

Comparteix a: