Marta Bayarri i Ivan Massagué són parella per accident a ‘Aquella nit’. Una comèdia de l’escocès David Greig que ha posat en escena David Selvas. Una producció de la companyia La Brutal amb el suport de Minoria Absoluta que es podrà veure a La Villarroel fins al 8 de març.

El subtítol de l’obra és ‘Una obra de teatre amb cançons’, perquè ja en l’original de Greig les cançons (ara traduïdes al català) formen part de la dramatúrgia. Tanmateix, en el muntatge que ha dirigit Selvas la partitura ha crescut gràcies a la presència en escena del duet que formen Aurora Bauzà (teclats i veus) i Pere Jou (guitarres i veus).

Crisi dels quaranta?

“Els quaranta són una metàfora de la meitat de la vida, el moment en què t’adones que la cosa és finita i que moltes de les coses que volies fer ja no les faràs”, expliquen Bayarri i Massagué. En realitat es troben, per accident, dues persones que estan en crisi i força soles. El Bob, divorciat, volia ser escriptor però fa feinetes no gaire legals. L’Helena és una advocada especialitzada en divorcis, cosa que l’ha convertit en una descreguda de l’amor… però plora sovint perquè se sent sola. I, tot i que semblen personatges massa diferents, a vegades, tocar fons uneix.

Bayarri i Massagué fan d’Helena i Bob, però també de narradors i, quan cal, de personatges secundaris. ‘Aquella nit’ té un ritme força cinematogràfic, amb escenes i diàlegs que es repeteixen, com si l’autor volgués rebobinar per donar una segona lectura a determinades situacions. David Greig és un autor escocès que ja va visitar el 2011 amb èxit Julio Manrique (l’altre impulsor de La Brutal amb Selvas), amb ‘L’arquitecte’.