1

Georgia

‘Seeking thrills’, 2019

Georgia és una de les artistes revelació del Regne Unit, però també d’enguany a Europa. Coneguda en el circuit com a música d’estudi, exbateria de Kate Tempest i Micachu i també amb un primer disc, no ha estat però fins al 2019 que ens ha atrapat completament amb el llançament de diversos singles, èxits absoluts. Teníem molta curiositat en descobrir ‘Seeking Thrills’, el segon treball d’aquesta dona orquestra. Gravat analògicament, amb cançons amb molts sintetitzadors, ritmes de house i techno, reminiscències del 80, molt festiu, però també amb moltes altres sonoritats actuals i experimentals (R&B, grime…).

2

Dua Lipa

‘Future nostalgia’, 2020

‘Don’t start now’ és l’himne que ara mateix ho està petant a les pistes de ball. En qüestió d’hores, la cançó (ja publicada el 2019) s’ha posicionat a les primeres posicions d’escolta a les plataformes mundials, gràcies a aquesta versió brillant en directe de Dua Lipa acompanyada de 19 músics. És el primer avançament de ‘Future nostalgia’, un dels discos i gires més esperats de l’any d’aquesta diva, filla de refugiats kosovars emigrats a Anglaterra. Disposa d’una producció impecable i una de les estratègies més curoses i perseverants de promoció. La versió en directe ha sortit acompanyada d’una compilació de cinc remixos de la cançó.

3

J Balvin

‘Morado’, 2020

La música llatina segueix avançant amb força i guanyant terreny a l’anglosaxona. L’any 2019 va ser clau en l’auge de la música provinent o d’influència llatinoamericana i s’ha consolidat mundialment, sobretot el reggaeton, i amb l’encreuament d’altres músiques urbanes com l’electro o el rap. Aquest 2020 seguirà encapçalant cartells i molt vigent, tant de la mà d’artistes debutants, com de primeres espases com ara J Balvin. ‘Morado’ és el segon capítol que l’artista colombià publica de la sèrie “Colores”. Reggaeton gòtic inspirat en el color lila i amb J Balvin que, com a bon rei, fins i tot llueix corona.

4

P.A.W.N. GANG

‘Digam Xque’, 2020

Tornen P.A.W.N Gang, els precursors del trap cantat en català, els precursors i creadors de tot un argot particular que, si bé fa uns anys ens costava un xic entendre, el públic generalista ara ja hi està més familiaritzat. Després d’un temps sense fer gaire soroll, la formació gracienca va estrenar a finals d’any aquesta cançó i videoclip hivernal, que és el primer avançament de la seva propera mixtape, el seu segon disc físic. Més enllà d’aproximacions humorístiques anteriors, la perseverança i plans actuals del grup refermen que no eren cap broma i que de talent compositiu i carisma no els en falta.

5

Sho Madjozi

‘Kona’, 2019

Les prediccions del sector diuen que la següent onada de música que es decantarà al capdavant de les músiques modernes és la provinent d’Àfrica. I, concretament, des de Sud-àfrica ens delecta Sho Madjozi, un exemple de música africana però integradíssima en el context de música de ball global. Des de diversos territoris africans com Nigèria, Uganda, Kènia o Mali ens arriba música actual amb un gran component d’identitat i arrel, però que experimenta sense prejudicis amb estils contemporanis populars, tot produint projectes interessantíssims. Aquest, com dèiem, és el de la rapera, cantant, actriu i poetessa de Sud-àfrica Sho Madjozi, que connecta diverses músiques urbanes amb la cultura autòctona tsonga. Ho fa des de l’ús de la llengua, fins als balls, vestuari colorista i, fins i tot, les trenes del seu cabell, inspirades en les dones fulani i tuaregs, i ha esdevingut referent ètic i estètic entre noies i dones.

6

Núria Graham

‘Marjorie’, 2020

D’una reivindicació de l’arrel a un nova estrena de disc, que també és un homenatge als ancestres. Es tracta d’una artista d’aquí però amb ascendència a la meravellosa costa oest d’Irlanda: la Núria Graham. Aquest febrer està prevista la sortida del seu tercer disc, ‘Marjorie’, dedicat a la seva àvia paterna irlandesa i, com dèiem, inspirat completament en aquest paisatge coster encisador i salvatge alhora, on estiueja amb la seva família. La Núria diu que es tracta del seu disc més sincer i que ara mateix més l’emociona i commou. ‘Connemara’ és l’avançament d’aquest recull de cançons precioses i poètiques de folk, pop i pinzellades psicodèliques suaus que parlen de i per a la gent que més estima.

7

Die Katapult

‘DK’, 2020

Una de les qüestions que aquest 2020 seguirà vigent en tots els àmbits i, per tant, entenem que també en el musical és el canvi climàtic. I aquesta és la lectura peculiaríssima que fan sobre els efectes del canvi climàtic Die Katapult: l’escalfament de la terra provoca que cada vegada faci més calor, tinguem més set i es begui més alcohol. És a dir, que segons el duet catalanosuec Die Katapult, una altra de les conseqüències del canvi climàtic en la societat pot ser l’augment de l’alcoholisme. Aquesta cançó forma part del nou disc ‘DK’ d’aquest grup d’electropop que canta en alemany de Google Translator. Un univers particular de ritmes ballables, personalitat, atrevit i amb molt d’humor.

8

Txarango

‘El gran circ’, 2020

Tancàvem el 2019 amb la notícia del comiat d’una de les bandes més importants de la dècada que acaba: Txarango. ‘El gran circ’ durà per títol la gira de comiat que ha preparat la banda, justament, amb una dècada de vida i activitat intensa. Tret de la presència en alguns festivals, la gira serà autogestionada des d’una vessant d’economia social i solidària, cooperativista, que redueixi l’impacte ambiental… Mesures coherents i fidels a l’ètica d’una de les bandes referents del panorama musical català i més aclamades aquí i internacionalment. Compromesos i activistes amb les grans causes socials, econòmiques, polítiques i ecològiques dels últims anys; han aconseguit una gran fita: connectar amb un públic molt ampli i aconseguir transmetre els seus valors als joves i apropar-los a la música.