El 19 de gener del 2019, Joan Brossa hauria fet 100 anys. Per commemorar-ne el centenari del naixement, la Generalitat, juntament amb la Fundació Joan Brossa, i l’Ajuntament de Barcelona impulsen un any d’activitats destinats a homenatjar un dels poetes avantguardistes més importants del segle XX. L’inici de l’Any Brossa ha arrencat amb “100 poemes per a Joan Brossa”, una lectura pública en què un centenar de persones han llegit 100 poemes. A l’acció, que s’ha fet a la Fundació, hi han participat poetes, artistes, actors i amics de Brossa.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Poesia de Joan Brossa, al MACBA” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/artic/artic-la-poesia-de-brossa-al-macba/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Recital de poemes Joan Brossa

El primer vers l’ha entonat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha triat el text “Final!”, que l’autor va escriure després de la mort del dictador, Francisco Franco. Entre les moltes perles que li dedica l’autor, ha ressonat amb força a la nova seu de la Fundació Brossa, el ‘la teva puta vida d’assassí‘ i un contundent ‘s’Excremència’. Ha estat una nit on s’ha pogut copsar el sarcasme i el joc continu que Brossa proposava en totes les seves peces artístiques. D’ell, hem sentit lloances de tot tipus, però ens quedem amb dues que era un ‘artista total’ i que la seva obra s’entén millor ara que no fa vint anys quan ens va deixar, un artista rabiosament contemporani.

L’Any Brossa està comissariat per Manuel Guerrero i tindrà com a epicentre de les activitats la seu de la Fundació Joan Brossa, al carrer de la Seca, que s’ha remodelat recentment i s’ha connectat interiorment amb l’Espai Joan Brossa. Aquí, a la seu de la Fundació, és on es farà una de les exposicions més destacades, “Joan Brossa i la poesia experimental”, en què l’obra poètica de Brossa dels anys 50 i 60 dialogarà amb la d’altres poetes i creadors de poesia experimental d’àmbit internacional.

També altres equipaments de la ciutat participaran en la programació, com la Filmoteca de Catalunya, que projectarà el cicle Instantànies Brossianes i presentarà un nou documental sobre la trajectòria personal i professional del poeta. L’Auditori de Barcelona que aplegarà un projecte musical amb la participació de nombroses escoles o la Fundació Antoni Tapies, que explicarà els projectes teatrals de Tàpies inspirats en l’obra de Brossa.

Obra Joan Brossa

Noves edicions de l’obra de Joan Brossa

L’Any Joan Brossa també servirà per reeditar l’obra del poeta i facilitar-ne així la difusió i apropar-la a tots els públics. Entre les publicacions més destacades, hi ha el catàleg raonat de poesia visual que prepara la Fundación Azcona de Madrid i que serà presentat a la primavera. També Arola Editors tancarà l’edició de l’obra teatral completa de Brossa amb la publicació dels darrers volums i es publicaran assaig i estudis sobre la seva figura.

La programació de l’Any Joan Brossa també té una mirada internacional. D’una banda, l’exposició del MACBA “Poesia Brossa” viatjarà a diferents capitals d’Amèrica al llarg del 2019 i el 2020, i se celebrarà el II Simposi Internacional Joan Brossa, organitzat per un grup de recerca de la UB.

L’obra de Brossa omple Barcelona

La poesia visual de Brossa és molt present a la ciutat de Barcelona, com el conjunt escultòric amb les lletres de “Barcino” ubicat a la plaça Nova o la gran lletra A de 12 metres d’altura que hi ha al Velòdrom d’Horta. Un encàrrec que li van fer l’any 84 titulat ‘Poema visual transitable en tres parts’. De fet, Brossa va viure tota la vida a la ciutat, potser perquè no li agradava viatjar, i va tenir una relació intensa en els barris on va viure, sobretot a la part final de la seva vida, amb Horta-Guinardó.

Barcino, obra de Joan Brossa