La sala Versus programa, del 17 al 27 de gener, una insòlita ‘La Celestina’ amb dos intèrprets que manipulen una desena de titelles. És obra de la companyia valenciana Bambalina Teatre Practicable, guanyadora d’un premi Max 2018.

Bambalina Teatre Practicable és una companyia amb 37 anys d’història en la manipulació d’objectes i les titelles. La timoneja Jaume Policarpo, qui signa l’adaptació i la direcció de ‘La Celestina’. Algunes escenes de les trames que protagonitzen els criats de Calisto i Melibea o les prostitutes que conviuen amb la Celestina han estat eliminades, condensat la trama essencial en una hora i mitja de durada. També s’han alterat les escenes més explicatives de l’original per donar més acció a l’obra. Els personatges, però, hi són gairebé tots.

Dos intèrprets, 10 titelles

És el primer muntatge de Bambalina Teatre que aposta exclusivament per un tipus de titella deutor de la tècnica del ‘bunraku’ japonès. Els intèrprets, Àgueda Llorca i Pau Gregori, les fan servir en molts moments com a màscares. Ells dos manipulen les 10 titelles que donen vida a tots els personatges, a vegades, a quatre mans. Com que no  són membres estables de la companyia, sinó actors de teatre de text, han hagut d’aprendre la tècnica de manipulació. I la veritat és que excel·leixen en la feina. El muntatge va rebre el passat mes d’octubre quatre dels principals guardons dels Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana: millor muntatge teatral, millor direcció, millor adaptació i millor actriu.