Aquest 2019 se celebra l’Any Brossa amb motiu del centenari del naixement del poeta. A Barcelona, hi ha diferents exemples de la seva obra. El que segurament és el més representatiu se situa al districte d’Horta-Guinardó, als voltants del Velòdrom d’Horta. Es tracta del ‘Poema visual transitable en tres parts’, el primer poema visual a l’aire lliure de Joan Brossa. No és estrany que l’obra més representativa del pare de la poesia visual s’ubiqui al districte d’Horta-Guinardó. Hi va viure des dels anys 70 i el territori l’ha homenatjat en diverses ocasions.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Poesia de Joan Brossa, al MACBA” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/artic/artic-la-poesia-de-brossa-al-macba/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Un poema visual metafòric

La lletra “a”, visible des de la ronda de Dalt, és l’entrada al ‘Poema visual transitable en tres parts’, de Joan Brossa. Després trobem punts, comes, exclamacions, en definitiva, diferents signes de puntuació. Finalment, la lletra destrossada. Segons va explicar el poeta en una sextina publicada després de la construcció del poema, l’obra és, en realitat, una metàfora de la vida. Es va construir l’any 84, quan Barcelona es preparava per esdevenir una ciutat olímpica i es va fer als entorns del Velòdrom d’Horta per complementar l’edifici dels arquitectes Esteve Bonell i Francesc Rius.

Brossa va viure al Guinardó

No és, però, una mera coincidència que la primera obra visual al carrer de l’artista i la que, segons afirmen des de la Fundació Joan Brossa, ha acabat esdevenint la més representativa estigui al districte d’Horta-Guinardó. Brossa va viure la seva maduresa artística al barri del Guinardó, on va residir des dels anys 70. De fet, el territori l’ha homenatjat en diverses ocasions i,  per exemple, va rebre el premi Horta-Guinardó el 97.

Aquest any 2019 es compleix el centenari del naixement del poeta i pot ser un bon moment perquè aquells que encara no ho han fet, coneguin de primera mà el ‘Poema visual transitable en tres parts’, la seva obra al carrer més emblemàtica. D’altra banda, s’han preparat diversos actes commemoratius que se celebraran durant l’any.