Casa Tosquella

L’associació 48h Open House Barcelona obrirà sis espais ocults de Barcelona en el marc del Model. Festival d’Arquitectures, que se celebra del 20 al 30 d’abril. Es tracta d’una sèrie de visites guiades a llocs amagats de la ciutat amb grups reduïts. Es podran trepitjar la galeria interior i passera de la presa del pantà de Vallvidrera, la cisterna de la Sala Hipòstila del Parc Güell, la Casa Tosquella, la Torre Veneciana, la Casa de la Premsa i el Palau de la Música Catalana. A banda, també ofereixen la iniciativa Música x Arquitectura, que relaciona experiències arquitectòniques amb activitats creatives al voltant de la música.

“L’arquitectura és cultura”

Segons explica Elisenda Bonet, arquitecta i directora de l’entitat cultural, l’objectiu és reivindicar que “l’arquitectura és cultura”. El festival 48h Open House Barcelona cada any acull més de 75.000 visitants, i amb les activitats dins de Model volen “seguir arribant al públic no professional” a través d’activitats originals. “Som més que el festival que ens dona nom”, sentencia.

Cinc dels espais que s’obren són “els cinc llocs més sorprenents i destacats” de les darreres cinc edicions de l’Open House, i el sisè és una novetat, el Palau de la Música Catalana. Per accedir-hi cal fer reserva prèvia, i en la majoria dels casos, dur sabata tancada.

Els espais ocults que s’obren són els següents:

El pantà de Vallvidrera

El primer espai ocult que es podrà visitar són la galeria interior i la passera de la presa del pantà de Vallvidrera. Serà dijous, 20 d’abril, i s’hi faran tres visites guiades cada mitja hora de les 17 a les 18 hores, a càrrec d’Elisabet Avilés, arquitecta tècnica del Parc Natural de Collserola.

Els visitants podran descobrir des de la complexitat tècnica de la construcció d’una presa fins a la nova nomenclatura de la passera superior que reconeix la figura de Rosa Barba.

La cisterna de la Sala Hipòstila del Parc Güell

La segona proposta és la cisterna que hi ha sota la Sala Hipòstila del Parc Güell, que habitualment també roman amagada dels visitants. Serà divendres, 21 abril, en dues sessions, a les 15 i les 16 hores.

La Casa Tosquella

També torna a obrir portes la Casa Tosquella, que es va poder visitar per primer cop quan l’Ajuntament de Barcelona va anunciar-ne la compra. Obrirà portes dissabte, 22 d’abril, i serà la historiadora Roser Díaz qui expliqui el passat d’aquesta joia modernista del Putxet.

La Torre Veneciana

La Torre Veneciana de la dreta també obrirà portes dilluns vinent, dia 24, i divendres, 28 d’abril. En aquest cas, es podrà accedir a l’interior i pujar per les escales fins al quadre elèctric, i també es mostrarà la connexió amb la Font Màgica de Montjuïc.

La Casa de la Premsa

Pel que fa a la Casa de la Premsa, es podrà visitar dimecres vinent, 26, i dijous, 27 d’abril. En aquest cas s’explicarà des del passat, quan durant l’Exposició Universal del 1929 va acollir periodistes d’arreu del món, fins al futur projecte per al 2029.

El Palau de la Música Catalana

Per acabar, també s’obrirà el Palau de la Música Catalana. En aquest cas es podran visitar la Sala de Concerts, la sala Lluís Millet, la sala d’assaig de l’Orfeó Català, les oficines ubicades a les antigues golfes de l’edifici, el camerino del director i, finalment, el Centre de Documentació Musical del Palau. Serà dissabte de la setmana que ve, 29 d’abril, a les 12.30 h.

La relació entre música i arquitectura

Dins d’aquesta edició del Model. Festival d’Arquitectures, el 48h Open House Barcelona també organitza la iniciativa Música x Arquitectura. Les instal·lacions de l’Institute for Advance Architecture of Catalonia seran l’escenari d’una festa musical en què es projectaren les obres finalistes d’un concurs de vídeos experimentals que relacionen música i arquitectura. En total s’han seleccionat 10 finalistes i hi actuaran en directe Pappenheim i Syneba.