Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona torna del 20 al 30 d’abril, amb una segona edició que se celebrarà a l’entorn del Parc de les Glòries sota el lema “Empatia radical”. Són pràcticament dues setmanes en què el festival convertirà els carrers d’aquesta zona de la ciutat en un laboratori d’experimentació i divulgació arquitectònica i urbana.

S’ha triat aquest espai perquè està en construcció: la Canòpia urbana, la nova Meridiana, el parc d’habitatge públic… Per ara només han transcendit alguns llocs on es faran activitats, com el Mercat dels Encants, la plaça d’Antoni Coderch o, fora d’aquest àmbit, el dispensari antituberculós i la masia de Can Valent. El tret de sortida serà el 20 d’abril a les 19 h a la plaça d’Antoni Coderch i la previsió és que el festival trepitgi tots els districtes.

Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha destacat la importància que Barcelona tingui “un festival de primer nivell” i que amb aquest esdeveniment “es corregeix una anomalia històrica de no tenir un gran festival d’arquitectura”. Sanz ha assegurat que s’ha convidat diverses ciutats que tenen un model diferent de Barcelona per explicar els seus reptes.

Hi haurà instal·lacions efímeres, debats, conferències, exposicions, projeccions, realitat augmentada, rutes i tallers. L’objectiu del lema “Empatia radical” és crear espais que no només compleixin funcions pràctiques, sinó que tinguin també un impacte en les comunitats i que contribueixin a fer un món més equitatiu, inclusiu i just. Aquest festival té, a més, la intenció de tenir una petjada zero pel que fa a la sostenibilitat.

El festival girarà entorn cinc eixos:

  • Entre-Espècies: la ciutat ha de tenir en compte els interessos de les persones i cuidar l’ecosistema i les espècies.
  • Entre-Cultures: la ciutat és un espai on conviuen diferents persones i de diferents orígens.
  • Entre-Classes: les desigualtats a les ciutats deixen una forta “empremta invisible en els mapes”. El dret a l’habitatge és una de les necessitats més urgents a les quals l’arquitectura i la política urbanística s’enfronten actualment.
  • Entre-generacions: dissenyar ciutats “per a totes” incorporant tot tipus de persones: joves, adultes, grans, nenes i aquelles que no s’identifiquin amb els valors de cap etiqueta generacional.
  • Entre-matèries: Les ciutats han de construir-se amb diferents materials sostenibles i tenint en compte la reutilització.

Les instal·lacions guanyadores

De les 117 propostes de 60 ciutats diferents presentades al Model Festival d’Arquitectura finalment han estat 13 les instal·lacions que es podran veure als voltants de la plaça de les Glòries. Si bé encara els projectes no estan definits del tot, des de l’estudi d’arquitectura barceloní, Equal Saree, ens avancen que la seva proposta vol reflexionar sobre el repartiment de les tasques de casa i la càrrega mental que acostumen a suportar les dones en solitari mitjançant una instal·lació lúdica.

Des de l’estudi barceloní H3O proposen donar una segona vida als Encants. La proposta és, mitjançant un seguit d’aparells, aconseguir que els dies que el mercat està tancat es puguin fer activitats amb noves propostes culturals i d’intercanvi.

Llibres Model

Aquest any, l’esdeveniment coincideix amb Sant Jordi. El 23 d’abril, al Mercats dels Encants, hi haurà presentacions de llibres i debats sobre arquitectura. També es posarà en marxa els Salons del Llibre Model, en què biblioteques privades obriran al públic per donar a conèixer les seves col·leccions.