El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) va obrir les portes el 28 de novembre de 1995. La instal·lació del museu a la plaça dels Àngels, al Raval, va suposar un canvi urbanístic a la zona i un pol d’atracció turística que fins aleshores el barri amb més tradició i història no havia experimentat. Al llarg d’aquests 25 anys, el museu ha estat un reclam per a la ubicació d’altres centres d’art, com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i universitats, com la UB o la Blanquerna, i s’ha acabat convertint en un dels pols culturals importants de la ciutat.

La metamorfosi urbanística del Raval va alimentar la creativitat de l’artista Ignasi Aballí, que va presentar l’obra Enderroc el 1996 en una de les primeres exposicions que organitzava l’equipament. Ara, el mur central del museu acull una recreació de l’obra que integra dins l’edifici la realitat canviant que era ben visible als carrers. “Veia constantment aquestes parets de cases que s’enderrocaven i apareixia, a la casa veïna, el rastre d’aquella casa que havia desaparegut”, explica Aballí.

Recreació obra Enderroc Ignasi Aballí

“Una història política de la contemporaneïtat”

La col·lecció del MACBA reuneix 5.500 obres d’artistes locals com Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Brossa o Jaume Plensa i d’internacionals com Andy Warhol i Gordon Matta-Clark. Amb una retrospectiva a través dels 25 anys de vida del museu, Ferran Barenblit, director del MACBA, destaca que no s’ha buscat seguir línies hegemòniques, sinó que el museu ha traçat un estil singular “capaç d’incloure des de la diversitat de relats una història política de la contemporaneïtat molt poderosa”. Barenblit subratlla que en el context actual és clau el paper de les institucions i les institucions culturals per ser un espai de reclam i resistència “per una societat justa, inclusiva i sense cap risc d’involució en els drets que ens han costat molt aconseguir.”

MACBA

Èxit en la jornada de portes obertes

Amb motiu d’aquesta efemèride, el museu ha organitzat una jornada de portes obertes durant tot el cap de setmana. Els dies 28 i 29 es podran visitar les instal·lacions i exposicions de forma gratuïta. Precisament, les exposicions estan emmarcades en la història d’aquest espai artístic: “Un segle breu. Col·lecció MACBA”, “Acció” i les mostres dedicades a Tony Cokes i Fina Miralles. Per assistir-hi cal fer reserva prèvia. Les visites es poden fer el dissabte 28 de 10 a 20 h i el diumenge 29 de 10 a 15 h.

Cua a l'entrada del MACBA

Paral·lelament, per apropar la vessant humana del museu a la ciutadania, han impulsat El Macba de Tu a Tu, unes trobades en què, les persones que s’hi inscriguin, podran conèixer com és el dia a dia en un museu a través d’un dels treballadors. Degut a l’èxit d’aquesta proposta, des del museu s’han plantejat ampliar el termini de l’activitat.