Durant la pandèmia, els dissenyadors han donat una resposta ràpida a les necessitats urgents de la crisi sanitària i social causada per la covid-19. La falta de material de protecció i respiradors que es va viure durant les primeres setmanes del confinament va fer que molts professionals es posessin a treballar per trobar solucions ràpides i contribuir a frenar la propagació del virus. Alguns dissenys es van crear en qüestió de dies.

És per això que, coincidint amb la Barcelona Design Week, el Museu del Disseny ha presentat l’exposició “Emergència! Dissenys contra la covid-19”, un recull de peces que mostren noves formes de cooperació i treball en equip i que passaran a formar part de la col·lecció permanent del museu. La majoria han estat recollides dins de la categoria ADI Reconeix de la 40a edició dels Premis de l’Associació del Disseny Industrial.  La mostra es podrà visitar fins al 10 de gener del 2021.

Dissenys contra la covid-19

Mascaretes populars

El Museu del Disseny ha seleccionat diversos tipus de dissenys de màscares contra el coronavirus: les aportacions en mascaretes higièniques fetes pels dissenyadors Txell Miras, Josep Abril i Miriam Ponsa; d’aquests dos últims també formen part de l’exposició les bates de protecció regulables i reutilitzables. La mostra recull també la mascareta inclusiva Visible Mask de Tèxtil Artigues, la proposta de màscara plegable Closca Mask que va ser dissenyada inicialment per evitar la contaminació però que s’ha adaptat per lluitar contra la covid-19 i la pantalla de protecció facial d’acetat Gracia Mask de Joan Ayguadé.

Mascareta Closca
Mascareta Closca

Mascaretes d’ús clínic

L’exposició “Emergència! Dissenys contra la covid-19” també mostra els dispositius de protecció per a ús sanitari com l’equip 3DDF ideat i executat per l’estudi de disseny Mos. L’equip 3DDF inclou un connector que permet l’adaptació per a ús clínic de les màscares d’esnorquel de Decathlon amb filtres de llarga durada. Una altra proposta és la mascareta Aleu, reutilitzable i reconfigurable mitjançant filtres intercanviables desenvolupada per Eurecat amb l’objectiu de garantir l’abastiment amb la màxima protecció per als professionals de la salut. La mascareta s’anomena Aleu en honor a la Dra. Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en medicina a tot l’estat espanyol.

Mascareta Aleu
Mascareta Aleu

Dissenys per respirar millor

Un dels problemes principals que es van patir durant el pic de la pandèmia van ser la falta d’aparells respiradors. Minnim Design va idear la vàlvula Angel-Y que facilita que un respirador existent pugui ser utilitzat per a dos pacients. El Bifurcador Leitat també té la mateixa funció, però en aquest cas s’imprimeix en 3D. GPA Innova va impulsar el respirador Respira, que automatitza els respiradors manuals i els assisteix de manera automàtica i monitorada amb control remot. En la mateixa línia, i en només 17 dies, es va crear el projecte d’innovació social OxyGEN, creat per Protofy.xyz amb hardware obert, que automatitza un ressucitador manual, accionat per un motor d’eixugaparabrises. Es va homologar i produir amb la implicació de SEAT i un total de 5.000 agents col·laboradors que han fet possible que arribi a 60 països.

respirador Leitat 1
Respirador Leitat

Robots per a la desinfecció

El robot de desinfecció d’espais MTS uvc es pot desplaçar de forma autònoma per qualsevol superfície per desinfectar amb tecnologia de llum ultravioleta. El sistema de gestió d’aire modular AMS mini està dissenyat per FICEPS3 i fabricat mitjançant impressió 3D amb l’objectiu d’esterilitzar l’aire i assegurar que un 95 % de tots els bacteris, virus i microorganismes existents desapareguin.

Disseny gràfic

En l’apartat de gràfica es destaquen diverses campanyes de comunicació i sensibilització de la població, així com els cartells del projecte #Estopasará de la plataforma col·laborativa que inclou opinions de dissenyadors i activitats al voltant de l’art i el disseny, nascuda durant la pandèmia i promoguda per València Capital Mundial del Disseny 2022.

Disseny Estopasara
#Estopasará