Dissenys contra la covid-19

Aquests dies de pandèmia, els dissenyadors han donat una resposta ràpida a les necessitats urgents de la crisi sanitària i social causada per la covid-19. Ara el Museu del Disseny prepara una exposició que recollirà diverses solucions sorgides del món del disseny. El museu presentarà al novembre l’exposició “Emergència! Dissenys contra la covid-19” durant la Barcelona Design Week. Durant el confinament s’ha posat en marxa la nova col·lecció que ja disposa d’una vintena de projectes i en continua l’increment. Aquests són alguns dels dissenys contra el coronavirus que formaran part de l’exposició.

Dissenys contra la covid-19

Mascaretes populars

El Museu del Disseny ha seleccionat diversos tipus de dissenys de màscares contra el coronavirus: les aportacions en mascaretes higièniques fetes pels dissenyadors Txell Miras, Josep Abril i Miriam Ponsa; d’aquests dos últims també formaran part de l’exposició les bates de protecció regulables i reutilitzables. La proposta de màscara plegable Closca Mask que va ser dissenyada inicialment per evitar la contaminació però que s’ha adaptat per lluitar contra la covid-19 i la pantalla de protecció facial d’acetat Gracia Mask de Joan Ayguadé.

Mascareta Closca
Mascareta Closca

Mascaretes d’ús clínic

L’exposició “Emergència! Dissenys contra la covid-19” també mostrarà els dispositius de protecció per a ús sanitari com l’equip 3DDF ideat i executat per l’estudi de disseny Mos. L’equip 3DDF inclou un connector que permet l’adaptació per a ús clínic de les màscares d’esnorquel de Decathlon amb filtres de llarga durada. Una altra proposta és la mascareta Aleu, reutilitzable i reconfigurable mitjançant filtres intercanviables desenvolupada per Eurecat amb l’objectiu de garantir l’abastiment amb la màxima protecció per als professionals de la salut en cas de rebrot. La mascareta, anomenada Aleu en honor a la Dra. Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en medicina a tot l’estat espanyol, està en procés d’homologació oficial i ja n’han fabricat 1.000.

Mascareta Aleu
Mascareta Aleu

Dissenys per respirar millor

Un dels problemes principals que hem patit durant la pandèmia ha estat la falta d’aparells respiradors. Minnim Design va idear la vàlvula Angel-Y que facilita que un respirador existent pugui ser utilitzat per a dos pacients. El Bifurcador Leitat també té la mateixa funció, però en aquest cas s’imprimeix en 3D. GPA Innova va impulsar el respirador Respira, que automatitza els respiradors manuals i els assisteix de manera automàtica i monitorada amb control remot. També es presentarà el projecte d’innovació social OxyGEN que ha arribat a 60 països amb més de 5.000 agents col·laboradors. OxyGEN és un projecte de Hardware obert i qualsevol persona es pot descarregar la informació per construir un OxyGEN de forma lliure. Ha estat dissenyat per ser produït de forma massiva a escala industrial amb peces fàcils d’aconseguir i un disseny senzill.

Respirador Leitat
Respirador Leitat

Robots per la desinfecció

El robot de desinfecció d’espais MTS uvc es pot desplaçar de forma autònoma per qualsevol espai per desinfectar amb tecnologia de llum ultravioleta. El sistema de gestió d’aire modular AMS mini dissenyat per FICEPS3 i fabricat mitjançant impressió 3D que esterilitza l’aire i assegura que un 95 % de tots els bacteris, virus i microorganismes existents desapareguin.

Disseny gràfic

En l’apartat de gràfica es destaca els cartells del projecte #Estopasará de la plataforma col·laborativa que inclou opinions de dissenyadors i activitats al voltant de l’art i el disseny, nascuda durant la pandèmia i promoguda per València Capital Mundial del Disseny 2022.

Disseny Estopasara