Que “el bon disseny salvarà el món” ja ho deia Juli Capella durant la seva presidència del FAD. Doncs prenent aquestes paraules i coincidint amb la Barcelona Design Week, l’Associació del Disseny Industrial ha volgut reivindicar amb un manifest el paper clau dels dissenyadors i dissenyadores en la recuperació econòmica i social del país després de la crisi sanitària.

El disseny neix de les humanitats, per tant, la seva finalitat és millorar la vida de les persones i ser un motor de transformació social. Ara bé, aquest esperit humanista no està renyit amb el seu potencial de desenvolupament econòmic. El president de l’ADI-FAD, Salvi Plaja, defensa que el lloc del disseny no ha de ser només la cultura, sinó que s’hauria d’integrar plenament en l’empresa, una concepció que encara no ha estat assumida per gran part del teixit industrial del país.

Un país que inverteix en cultura de disseny serà un país ric. Una indústria que inverteix en disseny no només estarà invertint en eficiència i productivitat, sinó en diferenciació i innovació.”
Salvi Plaja, president de l’ADI-FAD

Premis ADI 2020

El debat sobre el rol actual del disseny ha coincididt amb la gala dels Premis ADI, que enguany s’ha celebrat en línia. Es tracta dels principals reconeixements en l’àmbit del disseny de producte a l’estat i enguany han tingut més de 400 propostes participants. En la seva 40a edició, aquests guardons han visibilitzat els equips multidisciplinaris interns de les empreses, així com el disseny de productes d’alt valor tecnològic, ergonòmic i personalitzable gràcies a l’ús de tecnologies com la impressió 3D o la intel·ligència artificial. Entre les seves diferents categories s’han lliurat vuit premis Delta d’Or, així com diverses medalles i reconeixements a la trajectòria. A banda dels ADI Cultura, creats l’any 2016, enguany també hi ha hagut una nova categoria, els ADI Reconeix, dedicada als millors dissenys sorgits per frenar la pandèmia, que estan recollits a l’exposició “Emergència! Dissenys contra la covid-19”, al Museu del Disseny fins al 10 de gener.

Llista del principals premiats

 • Delta d’Or mobilitat: Cupra Formentor (Cupra Design Team-Alejandro Mesonero-Romanos / SEAT )
 • Delta d’Or equipament exterior: Garbet (Emiliana design studio — Emili Padrós & Ana Mir)
 • Delta d’Or equipament interior: Butaca Grasso (Stephen Burks)
 • Delta d’Or il·luminació: Fa Mini (Goula / Figuera Studio – Pablo Figuera & Álvaro Goula)
 • Delta d’Or complements i eines: EX3 (Nacar Design – Bern Donadeu & Florian Schroeder
 • Delta d’Or disseny per al cos: AI Snowboard Binding (ADDIT·ION)
 • Delta d’Or dispositius digitals: Metalquimia Signature (ACID – Andreu Carulla Industrial Design)
 • Delta d’Or packaging: Scudopack (Estudi Brafim – Enric & Jordi Fiestas)
 • Delta d’Or a la trajectòria: Centre de Disseny SEAT
 • Medalla ADI d’or: Entre redes (Amalia Puga Cividanes)
 • Premi ADI cultura projecte : Understanding l’Hospitalet (Understanding Design – Diego Ramos & Saúl Baeza)
 • Premi ADI cultura trajectòria : Escola Massana, Centre d’Art i Disseny