Quantes vegades heu cantat el ‘Santa nit’ durant les festes de Nadal? És tot un clàssic a les llars catalanes per aquestes dates. Però la seva procedència es remunta molt més lluny. Va néixer fa 200 anys a Laufen, una ciutat molt a prop de Salzburg, la nit de Nadal. És una cançó amb molta història al darrere, tanta que ha estat proclamada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco des del 2011.

Era el 24 de desembre del 1818 quan el capellà d’Oberndrof Joseph Mohr es va reunir amb el seu amic Franz Xaver Guber, mestre del poble veí i organista i director de la coral de l’església d’Oberndorf, un barri de Laufen. Aquell dia en Joseph va recordar un poema de Nadal de sis estrofes que havia fet feia dos anys. Li va ensenyar el seu amic, qui va decidir posar-hi música.

I en va sortir una cançó per a tenor, baix i guitarra amb l’acompanyament d’un cor de dones en l’últim vers. I malgrat que durant molts anys es va pensar que es va composar per a guitarra perquè l’orgue de l’església estava trencat, s’ha demostrat que no era així. “Les investigacions i documents trobats en els darrers anys demostren que va ser feta per a guitarra amb la intenció de cantar la peça al final de la missa davant la capella del pessebre” assegura el professor de filologia catalana a la Universitat de Viena Carles Batlle.

Es popularitza arreu del món

“Malgrat ser una cançó feta de pressa i corrents, la cançó de ‘Santa nit’ ha aconseguit una cosa que molt poques melodies han assolit: escampar-se per tot el món i les cultures pels cinc continents” explica Batlle.

Els encarregats de popularitzar-la van ser grups de cantants de famílies tiroleses que miraven de guanyar-se diners durant l’hivern fent gires cantant cançons de la seva terra. Entre aquestes hi havia el ‘Santa nit’, que van fer coneguda arreu fins a ser traduïda a més de 140 llengües.

El tema va assolir una gran popularitat a partir de l’any 1854, quan comencen a arribar cartes a Salzburg que pregunten sobre qui n’és l’autor. “Franz Xaver va poder saber que s’havia fet popular i va tenir la sort de poder fer-ne diversos arranjaments i treure’n una mica de profit econòmic” explica Batlle. En canvi, Mohr no va saber de l’èxit de la seva cançó, que ha esdevingut una de les nadales més cantades al món.

El paper de ‘Santa nit’ en la història

Aquesta nadala ha protagonitzat alguns moments històrics, com per exemple, durant la Primera Guerra Mundial. Va ser amb la treva de Nadal d’unes hores decretada el 24 de desembre del 1914. Soldats dels dos bàndols van entonar el ‘Santa nit’ en les llengües respectives. O més tard, el 1941, el règim nazi es va inventar una nova versió de lletra de la cançó, en la qual incloïen modificacions per evitar referències a Déu o a la religió, a la vegada que elevaven la figura de Hitler.

Commemoració del bicentenari

A Àustria aquest any s’han celebrat més de 600 actes per commemorar l’aniversari de la composició de la cançó. Una festivitat que s’ha escampat arreu. Per exemple, aquest any el tradicional Concert de Sant Esteve de l’Orfeó Català ha dedicat una part als 200 anys del ‘Santa nit’. L’obra s’ha interpretat tant en la versió original com en català.