“Els camions arriben amb normalitat i, per tant, el producte està venint. El subministrament està garantit“. És el missatge de calma que ha donat Mercabarna per esvair la por d’un possible desabastiment arran de la crisi del coronavirus. “Les xifres de vendes aquests dies són més o menys les mateixes que el març de l’any passat”, assegura el director general, Josep Tejedo.

Avui, de fet, el moviment als pavellons del mercat de fruita i verdura ha estat l’habitual dels dijous, un dia de molta activitat abans del cap de setmana. A les parades dels majoristes, varietat i quantitat de producte fresc. Ni rastre d’escassetat ni de paràlisi.

Alguns majoristes reconeixen de fet que els últims dies les vendes han pujat lleugerament. “La gent potser compra una mica més del normal”, explica Eduard Pinyol, un paradista del Mercat de Sants. A l’hora d’abastir-se ell a Mercabarna, “no hi ha cap problema”, afirma, “hi ha molt producte i no hi ha mancança”.

Els cítrics, a l’alça

La crescuda s’ha notat, en algun cas, en un producte molt concret: els cítrics, com les taronges. “Potser n’estem venent un 30 o 40 per cent més que altres anys”, diu el majorista Joan Badosa. “Entenc que està relacionat amb el fet que la gent vol reforçar-se de vitamina C”, apunta.

Hi ha, però, altres conseqüències negatives per als majoristes. “Han baixat les vendes a hotels sobretot, més fins i tot que a restaurants, i hi ha preocupació entre els que abasteixen menjadors escolars degut al tancament de col·legis”, explica Jaume Flores, president de l’Associació d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna.

També han caigut algunes exportacions, sobretot les que es dirigien a Itàlia. “Hem deixat de vendre-hi”, assenyala Badosa, “i avui ens han anul·lat també una comanda de Polònia”. Els que pràcticament també han desaparegut aquests dies del mercat són els comerciants xinesos, que han tancat els seus establiments per prevenció del contagi. “Potser estan venint només un 10 o un 20 per cent dels que venien”.