És una imatge recurrent als plenaris, a les comissions i en el dia a dia dels regidors. L'ús constant del telèfon s'ha fet evident en els últims temps. Regidores com Marilén Barceló defensen que s'ha convertit en una eina de treball fonamental a l'Ajuntament. Com a psicòloga, però, també entén que sovint se n'abusa. MARILÉN BARCELÓ, regidora de C's "Et comuniques, et diuen si tens alguna reunió, t'envien un mail. És que realment quan estem amb el mòbil és que estem treballant. Però jo crec que ens aniria molt bé descansar una miqueta." Gala Pin és una de les regidores més entusiastes de les noves tecnologies. Combina dos telèfons mòbils amb l'ordinador portàtil, amb el qual se la veu sovint al consistori. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "Que hi pugui haver una feina institucional sense telèfon per mi és complicat de pensar com hauria de ser, sobretot amb la quantitat de mails i d'inputs que tens." El mòbils, a més, permeten ara una coordinació constant entre els grups municipals. També entre el grup de la CUP Capgirem Barcelona, que han renunciat al telèfon que ofereix l'Ajuntament als regidors. XAVIER MULLERAS, regidor del PP "A vegades inclús dins de la mateixa comissió o del mateix plenari, el WhatsApp la veritat és que treu foc perquè ens estem comunicant." MARÍA JOSÉ LECHA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "Quan estem a plenaris o comissions realment és una eina que et dóna informació en un moment, una informació que et manqui o una comprovació." MONTSERRAT BALLARÍN, regidora del PSC "A vegades pot distorsionar els debats i treure una mica d'importància a la formalitat de determinats debats o comissions, però jo crec que és una cosa que va sent inevitable." Però no tothom el té de bon grat. Hi ha regidores que en són l'excepció. TRINI CAPDEVILA, regidora d'ERC "Jo sempre dic en broma que el dia que deixi de fer de regidora segurament l'agafaré i el portaré a una deixalleria. Me'l treuré de sobre." MERCÈ HOMS, regidora de CiU "Veus tothom enganxat al mòbil, i el que parla ningú no l'està interpel·lant amb els ulls. Que al final són els que parlen. Fins i tot en algunes reunions jo havia proposat deixar el mòbil a l'entrada." Això sí, unanimitat en la seva utilitat i, sobretot, en la tasca per transmetre a la ciutadania la feina que es fa a l'Ajuntament.

Tots els regidors i regidores tenen un iPhone 6 que els facilita l’Ajuntament, excepte els del del Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona, que hi han renunciat. Els polítics destaquen que “agilitza i facilita la feina” i eviten en molts casos trucades o reunions. Fins al punt que la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, una gran afeccionada a les noves tecnologies assegura que “no entenc una feina institucional sense telèfon, sobretot per la gran quantitat d’inputs que tens cada dia”. A més de Twitter, Facebook i Instagram, utilitza Signal, “un sistema de missatgeria instantània que és més segur”.  Una altra seguidora de les xarxes socials és la socialista Montserrat Ballarín, que diu “tinc dues cames, dos braços i un mòbil, és una part més de mi mateixa”, sentencia. Cada dia penja a Twitter tota l’activitat prevista, “un acte de transparència i compromís.”

Un cas especial és el de la regidora de CiU, Mercè Homs, que no fa servir cap xarxa social. Considera que sense estar tan pendents del telèfon les reunions serien més àgils, i per això explica que alguna vegada ha demanat  deixar els telèfons fora “en un cistellet“, i explica que a alguns els costa, “això és perquè hi tenen una mica d’addicció.” Tampoc no hi té una bona relació la republicana Trini Capdevila, que no dubta a assegurar que quan deixi de ser regidora “em desfaré de seguida del telèfon, no hi tinc una bona relació”. Tot i això, és una habitual de Twitter, perquè considera que és una bona eina per explicar la feina que es fa.

Xavier Mulleras explica que “en moltes comissions o plens el WhatsApp treu foc perquè ens estem comunicant entre els regidors del grup o amb altres regidors, per acabar de pactar o consensuar assumptes”. Ballarín afegeix que “a vegades tens una postura que pot canviar o et pot fer dubtar en funció del debat, i uses el telèfon per consultar la resta dels regidors del teu grup.” Un fet que ha sorprès més d’una vegada María José Lecha, de la CUP, és que sovint a Twitter hi ha converses paral·leles al debat presencial , però puntualitza que en el seu grup és molt útil “per confirmar i comprovar informacions que puguin donar en un trobada”.

Com a regidora i psicòloga,  Marilén Barceló, de Ciutadans, creu que és una qüestió de salut mental reduir l’ús dels telèfons mòbils, però admet que ella també el té constantment a les mans. “Quan estem amb el mòbil és perquè estem treballant, perquè realment ens permet tancar feina que té data límit, sense importar allà on siguem”. Barceló conclou que s’hauria de saber desconnectar amb més facilitat, un exercici que de moment, a l’Ajuntament, sembla difícil.