Són en Simó i en Joan Ramon, dos dels tres socis fundadors de Sotavia, un projecte barceloní que s'exposa aquests dies a l'Smart City World Congress. La seva empresa es dedica a trobar desperfectes al paviment dels carrers de la ciutat. I ho expliquen així. SIMÓ GRAELLS, cofundador de Sotavia "Segurament tothom ha vist el Google Street Maps, i és un vehicle que va fent fotografies al carrer. Nosaltres el que fem és, en lloc d'encarar les càmeres cap als edificis, les encarem cap a terra i identifiquem els forats i els desperfectes que hi ha al paviment urbà. Amb això aconseguim que l'Ajuntament pugui fer una millor planificació de les accions de manteniment." És una de les 18 empreses barcelonines que s'agrupen a l'espai de Barcelona Activa. N'hi ha de ben diferents, com aquesta, que pretén donar seguretat a les persones amb discapacitat intel·lectual que es mouen en transport públic. Ho fan amb una app que les acompanya durant tot el trajecte i les va alertant de per on han de passar o en quina parada han de baixar. Fins i tot se'n fa un monitoratge constant. FAUSTINO CUADRADO, conseller delegat d'App&Town "Hi ha un centre de control on es fa un monitoratge continu de tot el trajecte de l'usuari, no només indicant la seva ubicació sinó indicant incidències que poden ocórrer durant el trajecte, com que té poca bateria, que està sortint de la ruta..." Solucions intel·ligents que l'ajutament veu amb bons ulls. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Jo crec que hem d'anar per aquí. Després de la crisi financera que hem tingut, tan terrible, hem vist que hi ha un model d'economia que no funciona, que hem de fer un canvi. I l'Ajuntament pot fer molt. Pot fer molt en tema de contractació pública. Pot fer molt a l'hora de treballar amb petits i mitjans innovadors o innovadores de la ciutat que tenen molt talent." Una innovació que també pot ser verda. Aquesta empresa, també barcelonina, es dedica a fer, per exemple, cobertes verdes o horts urbans, cosa que necessita també tecnologia. LIDIA CALVO, fundadora d'Eixverd "Tecnologia verda. Tot i que es vegi verd, sota de la capa verda hi ha unes capes d'enginyeria per simular el que passaria amb aquesta planta en un entorn natural. En un entorn natural l'aigua drena, circula." Recorden, també, que com més verd hi pugui haver en una ciutat, més "smart" i confortable serà.

L’espai de Barcelona Activa concentra 18 d’aquestes empreses barcelonines. Hi ha per exemple l’expositor de Sotavia, que és un projecte dedicat a trobar desperfectes al paviment dels carrers de la ciutat. Ho fan, tal com explica un dels fundadors, Simó Graells, “a través d’un vehicle que va fent fotografies al terra, de manera que identifiquem els forats i els desperfectes que hi ha al paviment urbà. Amb això aconseguim que l’Ajuntament pugui fer una millor planificació de les accions de manteniment i que es pugui detectar i reparar molt abans, cosa que estalviarà diners a la llarga.”

També hi ha iniciatives que pretenen fer la vida més fàcil a les persones amb discapacitat intel·lectual que es mouen en transport públic. És el cas d’App&Town, que ha cerat una aplicació mòbil que les acompanya durant tot el trajecte i les va alertant de per on han de passar o en quina parada han de baixar. Fins i tot se’n fa un monitoratge des d’un centre de control que no només n’indica la ubicació sinó que també informa de les incidències que poden ocórrer durant el trajecte.

Innovació tecnològica en favor de l’eficiència i de les persones que, per l’Ajuntament de Barcelona, és per on cal seguir avançant. Pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, “després de la crisi financera que hem tingut, tan terrible, hem vist que hi ha un model d’economia que no funciona, que hem de fer un canvi, necessitem avançar en una economia que aprofiti i reforci el teixit productiu local, que guanyi en sobirania tecnològica, i aquí l’Ajuntament pot fer molt. Pot fer molt en tema de contractació pública. Pot fer molt a l’hora de treballar amb petits i mitjans innovadors de la ciutat que tenen molt talent.”

El saló s’allargarà fins dijous i la previsió és que el visitin 14.000 persones de més d’un centenar de països.

Comparteix a: