El Pavelló de Sant Rafael del Recinte Històric de Sant Pau acull “Pacient i metge: de la narració a l’objectivitat”, una exposició que presenta les innovacions, tant tecnològiques com científiques, que van tenir lloc als anys 20 i 30 del segle passat i van canviar la manera d’entendre l’atenció hospitalària. Gràcies a una col·laboració del Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau amb el Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, la mostra permet veure aparells mèdics curiosos com màquines de rajos X primigènies o un exemple d’historial mèdic de principis de segle. Tots aquests objectes, juntament amb la recreació de l’espai, ajuden a entendre com ha evolucionat la medicina en els darrers pràcticament 100 anys.

Una mostra que s’anirà ampliant

La mostra s’ha instal·lat al Pavelló de Sant Rafael, que no va ser reformat amb les darrers obres de rehabilitació del recinte. Això permet recrear millor com era l’activitat mèdica que s’hi desenvolupava als anys 20.

Des del Recinte Modernista expliquen que en aquest mateix espai hi havia 28 llits per a malalts, 14 per banda, a més d’una sala d’estar de dia i un altar religiós. Tots aquests elements els recupera l’exposició, que també disposa de plafons explicatius i fotografies per acabar de contextualitzar el discurs. La mostra té un caràcter permanent, però es preveu que anirà incorporant novetats i punts de vista diferents amb els anys.