Les escultures han deixat de pertànyer ja als restauradors per convertir-se en blanc de tots els flaixos. Després de quatre anys d'obres, els barcelonins han tornat a trepitjar el terra de l'antic hospital. Alguns han fet cua durant més de dues hores per ser els primers a entrar-hi. MERCÈ BERTRAN, responsable de Comunicació de Sant Pau "Realment qui ha d'inaugurar aquest recinte són els ciutadans. Aquest és un recinte molt vinculat a la vida i la salut dels barcelonins, per tant, molta gent que té Sant Pau al seu cor, a la seva ànima." El nou aspecte diàfan i els colors vius han sorprès els visitants, que recordaven l'antic pavelló de l'Administració com un espai gris. La sala de conferències dedicada a l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que va concebre l'espai, ha deixat a molts bocabadats. També la sala hipòstila, espai on abans s'atenien les urgències, ha estat totalment renovada per conduir els visitants a l'antic túnel que connectava els pavellons. El de Sant Rafel, per exemple, ha fet que alguns viatgin en el temps. "Siempre ha sido un hospital muy guapo pero claro, cando vienes mala, la verdad es que no." "Per a mi és una joia, a part que s'han optimitzat els recursos, un bon treball." "Em quedo amb tot i amb res. Em sembla impressionant però ara mateix ja marxava perquè no vull saturar-me de tantes coses perquè tot és molt bonic i ho vull descobrir a poc a poc." Més d'un miler de persones han visitat fins al migdia el recinte en la primera jornada de portes obertes. Les visites gratuïtes s'allargaran encara tres setmanes.

Màxima expectació per veure aquest dimarts el Recinte Modernista de Sant Pau, després que dilluns quedés inaugurat el complex, ja restaurat. Els ciutadans hi han pogut accedir de manera gratuïta en la primera jornada de portes obertes. Algunes persones han fet cua des de les nou del matí per veure els pavellons remodelats per on la primera jornada hi han passat unes 4.000 persones. A partir del 17 de març, s’hauran de pagar almenys vuit euros per visitar-lo.

Per més que els barcelonins ja hi estiguin acostumats, el Modernisme no deixa de seduir-los. El recinte de Sant Pau s’ha unit aquest matí a altres icones com ara la Sagrada Família, a molt pocs metres del complex, el Parc Güell o la Casa Batlló. Hi havia molta expectació entre els veïns de la zona -majoritàriament gent gran- per veure quin és el resultat de quatre anys d’obres i 72 milions d’euros d’inversió en l’antic hospital, i l’aspecte del nou recinte ha satisfet la majoria dels visitants.

Alguns espais, com ara l’antic pavelló de l’Administració o la sala hipòstila (on abans s’atenien les urgències) no tenen res a veure amb l’aspecte gris i antic que oferien abans de la reforma. A alguns també els ha sorprès la sala de conferències dedicada a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que va concebre l’espai i que s’ha convertit en una sala de conferències remodelada amb fusta i elements contemporanis. El túnel que durant molt de temps va connectar els pavellons i que, fins i tot, va arribar a utilitzar-se com a sala d’extraccions és ara un passadís blanc, buit de cables i sistemes de refrigeració i on unes projeccions recorden quina n’havia estat la funció anys enrere.

Alguns espais, com el pavelló de Sant Rafel, han estat remodelats conservant-ne l’estructura i els elements originals. Entre aquestes quatre parets els visitants han tornat als orígens gràcies a una fotografia de gran format que recorda com era el pavelló quan acollia els malalts. El sostre, de vuit metres d’alçària, les flors curatives que decoren les parets i les creus -hi ha creus arreu- deixen bocabadats els visitants, que passegen per aquest espai mirant amunt i ensopegant els uns amb els altres. En total sis dels 12 pavellons han estat remodelats, dos estan en obres i els altres quatre estan en espera que se’n projecti i pressuposti la reforma. Quan tot el recinte estigui acabat, el pressupost total ascendirà a 107 milions d’euros (fins ara se n’han invertit 72) i els visitants hauran de dedicar moltes hores per veure’l en la seva totalitat. De fet, alguns, en aquesta jornada de portes obertes, ja han optat per veure només una part de l’antic hospital per evitar “empatxar-se” de tanta bellesa.

Reclamen un espai obert per als ciutadans

Alguns dels visitants, tot i estar molt satisfets amb el resultat de la reforma, es queixen que a partir del 17 de març hagin de pagar per accedir-hi. Consideren que, a banda dels espais culturals, de recerca i per a organismes internacionals hi hauria d’haver algun equipament per als veïns o, si més no, que els barcelonins hi puguin anar sempre que hi vulguin de forma gratuïta. Els autòctons i els turistes que en un futur hi vulguin entrar hauran de pagar vuit euros per una entrada simple i 14 si volen una visita guiada. Hi haurà una targeta especial per als residents de la Sagrada Família, el Guinardó, el Clot i el Camp de l’Arpa que costarà cinc euros i els permetrà accedir-hi sempre que ho vulguin. Els afectats per les obres de l’hospital, que són els veïns dels carrers de Sant Quintí i Cartagena, tindran entrada gratuïta.