Una vintena de joves de Nou Barris es reuneixen cada dimarts a la Biblioteca Zona Nord per jugar i parlar al voltant del món dels videojocs. L’equipament disposa d’una sala laboratori adreçada als adolescents d’entre 12 i 18 anys.  Enguany, els joves han comptat amb el suport de l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana i l’empresa ArsGames per crear la seva pròpia màquina de jocs arcade vintage. En les sessions també s’hi han afegit alumnes de l’Institut Picasso.

Una arcade amb més de 600 jocs

Avui dia simular una màquina arcade és més senzill que fa uns anys. Els centenars de circuits es redueixen i, amb el suport d’un tècnic, els joves han pogut construir la maquinària d’arcade. “Tinc un amic que fa uns anys es va fer la seva pròpia màquina a casa”, explica Miguel Galve, un dels bibliotecaris que dinamitza la Zona Gaming de la biblioteca, “entre els joves usuaris de l’espai va sortir la idea de crear una màquina vintage de videojocs, una iniciativa que casava molt bé amb el que va fer el meu amic”.

Un cop feta la part tecnològica, només cal descarregar els jocs arcade, que ja no tenen llicències. “Hem instal·lat més de 600 jocs d’arcade com el mític Pacman, Donkey Kong o Bola de Drac, i tots són 100% jugables a la màquina que hem construït”.

Disseny vintage fet a l’Ateneu de Fabricació

La màquina i els comandaments de l’arcade estan instal·lats en una estructura de fusta feta amb les talladores làser de l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana. També els vinils, dissenyats pels mateixos joves i que recorden figures de Super Mario o el mític Donkey Kong. La màquina estarà disponible per als nostàlgics els dimarts i dijous durant l’estiu a la Biblioteca Zona Nord.

Un laboratori social dels videojocs

La construcció de l’arcade s’emmarca dins el programa BiblioLab de Biblioteques de Barcelona. A la Zona Nord, s’hi ha destinat una sala que obre els dimarts a la tarda, com a Zona Gaming. En aquest espai, els joves juguen a videojocs, però també es fan sessions i grups de treballs per decidir projectes al voltant del món dels videojocs. “El que volíem des de la biblioteca era fer un pas més enllà, que els joves no només estiguin davant una pantalla, sinó donar-li un plus d’aprenentatge tecnològic, de saber allò que estan fent”, explica Magnòlia Fuentes, la directora de la biblioteca. A partir d’aquí els joves organitzen festivals i sessions per parlar de temes com ara la violència o el gènere a partir de la narrativa dels videojocs.