A partir del segon trimestre de 2015, la capital catalana tindrà dos dominis amb seu nom: el .bcn, d’ús exclusiu de l’Administració, i el .barcelona, que estarà obert a tothom, ciutadans i empreses interessades. L’objectiu del consistori és “reforçar” la marca de Barcelona i la presència internacional de la ciutat, i treballa amb la previsió de registrar 20.000 dominis en tres anys. Altres capitals europees com Londres o Berlín també tenen un domini propi, gestionat per empreses com Dot Berlin GmbH, Afnic/Core a París, Punkt Wien a Viena, Telefónica a Madrid o DnsBelgium a Brussel·les.

La Fundació PuntCAT, que va assessorar el consistori amb el plec tècnic de condicions de l’ICANN, és un dels actors interessats en la gestió i no descarten presentar-se al concurs. El director de la fundació, Santi Ribera, ha dit a BTV que “hem de veure en quines condicions és el concurs i, si veiem que les podem assumir, ens hi presentaríem“. Ribera ha afegit que, tot i que no és l’objectiu de la fundació, “com que ja gestionem un domini, potser tindria sentit que ho féssim”.

Un concurs per a dos dominis

L’ICANN va aprovar els dominis el setembre de 2013 i aquest dimecres, la Comissió de Presidència i Règim Interior ha aprovat inicialment el plec de clàusules administratives i les prescripcions tècniques del contracte per seleccionar l’empresa gestora. Les condicions preveuen una adjudicació per a cinc anys prorrogables a cinc més i demanen que l’empresa combini presència física a Barcelona amb experiència internacional.

A més, l’Ajuntament rebrà des del 10 i fins al 50% dels ingressos de l’empresa gestora, en funció dels guanys que s’obtinguin (la meitat si els ingressos superen l’1,5 M €). La quota de llançament per adquirir el domini serà de 100 € i a partir de llavors, de 40 € durant els primers dos anys amb 25 € de renovació anual.

El creixement dels dominis

Pel que fa al domini .cat, que representa una llengua i una cultura, es va començar a comercialitzar el gener de 2006 a través d’una fundació privada, la Fundació PuntCAT. Fins fa ben poc era un dels 22 dominis existents al món que representaven comunitats (com .info, .org o .net) i es diferencia de dominis territorials o de país de només dues lletres com .es o .fr. Aquestes regles de joc van canviar el gener de 2012, quan l’ICANN va obrir els dominis a marques i ciutats, i va ser en aquest moment quan el govern municipal va demanar entrar al camp de joc.