Aquest lavabo és intel·ligent. Detecta la presència de l'usuari i li dóna 15 minuts perquè faci les seves necessitats. Fora, avisa si està lliure o ocupat i, quan la persona marxa, el neteja, el desinfecta i l'asseca automàticament. El preu és de 25.000 euros i no seria estrany veure'l aviat als carrers. OSCAR GINER, director comercial de Sorigué "Es va pensar per cobrir la necessitat de lavabos públics i que estiguin en bones condicions sanitàries." La Smartcity Expo és plena de sistemes de detecció d'aparcament, mesura de la contaminació i el trànsit o gestió de residus. A banda de monitoritzar el batec de les ciutats, els dispositius permeten estalviar recursos i oferir millor qualitat de vida als ciutadans. Un exemple és aquest punt de càrrega gratuït que funciona amb panells solars. Un altre, aquest dron en proves pensat per atendre emergències sanitàries. Quan hi ha una urgència, es geolocalitza la trucada, el dron es desplaça al punt indicat i es converteix en els ulls del metge, cosa que li permet fer un diagnòstic més acurat. "Ves explicant-me què li passa, i una vegada estiguem aquí et faig el diagnòstic." ALFONSO ZAMARRO, director de DEA Drones "Ara els metges han de fer una avaluació telefònica però els testimonis o víctimes estan nerviosos i espentats. Amb aquesta informació els metges treballen millor." I si malgrat tota aquesta tecnologia... no sabem com tornar a casa després de la fira, aquest sistema ens pot guiar fins al metro. Es tracta d'IT Glass, una empresa que ofereix diverses utilitats per a les ulleres de Google. Perquè les ciutats intel·ligents, també necessitaran aplicacions intel·ligents.

Des de lavabos intel·ligents fins a contenidors que mesuren la quantitat de brossa que transporten,

o drones pensats per atendre emergències sanitàries. Són només alguns exemples del que fins dijous es podrà trobar a l’Smart City Expo World Congress, al recinte firal de Gran Via. Més de 400 ciutats d’arreu del món debatran sobre les urbs del futur, i sobre com el desenvolupament tecnològic pot millorar-ne el funcionament. No es tracta només d’avenços tecnològics en proves o que busquen finançament (que també n’hi ha), sinó que al congrés s’hi podren trobar projectes que ja estan en funcionament. És per això que 40 alcaldes i delegacions internacionals estudiaran productes i aplicacions que poden millorar la mobilitat, l’eficiència energètica, la gestió demogràfica o dels residus en les ciutats.

Durant les jornades també hi haurà 400 ponències per analitzar el fenomen de les “smart cities”, així com els seus punts encara febles. L’objectiu de moltes ciutats, entre les quals també hi ha països emergents com el Brasil, la Xina, l’Índia, Indonèsia o Malàisia, intentaran afrontar els reptes en la urbanització de noves zones i la creació de serveis bàsics que, malgrat els sitemes intel·ligents, continuen sense arribar a milions de persones. Països desenvolupats com per exemple Alemanya, l’Argentina, Corea del Sud, Dinamarca, els Estats Units o el Japó miraran de trobar en canvi sistemes barats i eficients, que no facin consumir a les ciutats més del que ja ho fan, i que els permetin analitzar alguns dels problemes de les societats del consum així com oferir una millor qualitat de vida a la ciutadania.

Amb el debat de les aplicacions al marge, el cert és que en aquest congrés s’hi poden trobar els darrers avenços en el camp de la tecnologia intel·ligent. Algunes aplicacions, com Eco-Trafix, monitoritzen els indicadors mediambientals i proposen noves polítiques de mobilitat eficient. D’altres, com per exemple Next-Gen, permeten crear models de predicció i seguretat per gestionar actes multitudinaris. Desenes d’empreses ofereixen les seves solucions al pavelló 2 del recinte firal, on hi ha l’espai anomenat Smart City Plaza, reservat per als emprenedors i els projectes més innovadors.

Una de les novetats d’aquest any és l’espai per a la cultura i la reflexió a l’entorn de les dades que es recullen i es generen en aquestes ciutats intel·ligents. Durant els darrers anys la consciència sobre els riscos i els beneficis d’aquests oceans de dades, així com el seu processament i interpretació, han estat motiu de recerca i anàlisi. Aprofitant aquest context, el congrés exposarà la mostra “Big Bang data“, que ha tingut molt d’èxit al CCCB (es va haver de prorrogar) i reflexiona a través de l’art sobre l’origen de la societat de la informació i sobre el futur immediat.