És l'hora del pati i el primer que fan gairebé tots és treure el mòbil. Les xarxes socials són cada cop més utilitzades i per persones més joves, però fer-les servir comporta riscos. SARA DÍAZ, estudiant d'ESO "Al Facebook vaig procurar que tots els que tingués els conegués, no només de vista, sinó d'haver estat almenys un parell de tardes amb ells." ADAM DBOUK, estudiant d'ESO "Si em faig fotos amb dos amics o això els ho pregunto: 'puc o no puc?', i si em diuen que sí perfectament la penjaré." Segons els Mossos d'Esquadra, el nombre de d'adolescens que són víctimes d'assetjament a través dels telèfons mòbils va en augment i són cada cop més joves. Els assetjadors, diuen, són majoritàriament persones de la mateixa edat i sovint, fins i tot, de la mateixa classe. ROGER ABUIN, Oficina de Relacions amb la Comunitat "Nosaltres vam començar a donar consells de seguretat per a alumnes de primer d'ESO i ara les escoles ens ho demanen per 5è de primària. Cada vegada tenen més domini d'Interent i d'informàtica més joves i va baixant l'edat, i d'aquí fins a batxillerat." Segons la policia, però, l'assetjament es dóna sobretot entre primer i segon d'ESO. Per prevenir-lo, és fonamental que els joves estiguin informats sobre què han de fer si en són víctimes, però també cal que sàpiguen a què es poden enfrontar si algun dia traspassen la ratlla. Aquesta és la missió del Col·legi d'Advocats. Fan servir el teatre per explicar un cas concret i, a partir d'aquí, arrenca el debat. ROSA MARIA BARBERÀ, vicedegana de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona "Que sorgeixin els problemes i poder-los resoldre, i alguna vegada ens posen uns ulls així dient: 'Déu meu, què he fet!" FRANCESC XAVIER CAMARASA, professor d'ESO "Es comença amb una petita broma però s'acaba amb un problema molt més seriós. Dins la tutoria se'n parla i aleshores vol dir que ja arribem a mentalitzar-los i educar-los perquè no passi." Els responsables d'aquest institut intenten que el mòbil no sigui només un entreteniment i, per això, l'integren en algunes assignatures.

Amb l’aparició d’Internet, l’assetjament que tradicionalment quedava reduït a l’àmbit escolar ha traspassat l’esfera pública i persisteix en el temps. Segons els Mossos d’Esquadra, això fa que, en alguns casos, canviar d’escola no sigui suficient per deixar enrere els fets, ja que al nou centre pot ser que també hagin vist les imatges.

Els casos, diuen, es produeixen sobretot entre persones de la mateixa edat i sovint la víctima i l’assetjador estudien a la mateixa classe. Malgrat que la franja d’edat és cada cop més àmplia, la majoria de casos es donen, segons la policia, entre primer i segon d’ESO. Tot i això, els Mossos d’Esquadra asseguren que la majoria dels joves són cada cop més conscients dels perills que poden comportar les noves tecnologies.

Per prevenir possibles situacions d’abús i conscienciar els joves, els Mossos organitzen des de fa anys xerrades informatives, unes xerrades que diuen que cada cop fan a cursos més baixos. Des de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Sant Martí, expliquen que “vam començar a donar consells de seguretat per a alumnes de primer d’ESO i ara les escoles ens ho demanen per a 5è de primària”.

Una altra institució des de la qual també es busca que els alumnes coneguin els riscos a què s’exposen és l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. Més enllà d’informar-los sobre què han de fer si en són víctimes, des del col·legi també se’ls explica a què es poden enfrontar si algun dia traspassen la ratlla.

Tot el que es penja a Internet deixa rastre

Segons els experts, demostrar que un alumne està sent víctima d’assetjament és, tradicionalment, molt complicat, però quan els abusos passen a l’esfera digital és més senzill, ja que amb una ordre judicial es pot rastrejar qui ha penjat el contingut. Aquesta és precisament una de les coses que els Mossos d’Esquadra expliquen en les xerrades que fan a escoles i instituts: que a Internet no existeix l’anonimat.

Pel que fa a l’abast que pot tenir la difusió d’unes imatges, la policia també els alerta que un cop a la xarxa, és gairebé impossible eliminar un contingut, ja que qualsevol altre usuari pot haver-ne fet una còpia.